Vasárnap, magyar idő szerint már fél órával éjfél után kezdetét veszi a 46. Super Bowl, vagyis a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság döntője, amely – nem túlzás – évről évre a leginkább várt esemény az Egyesült Államokban. A tavalyi nagydöntőt 111 millióan nézték (világszerte pedig több mint egymilliárdan), ezzel minden idők legnézettebb tévéprogramja lett az Egyesült Államokban – megdöntve a 2010-es Super Bowllal felállított 106 milliós rekordot.

A sportág a tengerentúlon páratlan népszerűségnek örvend, hisz a 2011-es év tíz legnézettebb eseménye közé kilenc NFL-meccs mellett csak az Oscar-gála tudott beférkőzni. Az már biztos, hogy ezúttal a hirdetőknek a tavalyinál is mélyebbre kellett nyúlniuk a zsebükben. A mérkőzés alatt vetített 70 reklámspotot már november végén értékesítették, méghozzá a valaha volt legmagasabb áron: egy fél perces reklámért átlagosan 3,5 millió dollárt kellett fizetniük a cégeknek, azaz a Super Bowl alatti reklámok mintegy 25 millió forintba kerülnek másodpercenként.

A találkozónak a 63 ezer férőhelyes indianapolisi stadion ad otthont, ahová a napokban még 12 ezer dollárért lehetett jegyhez jutni. Meglehetősen nagyot változott a világ 45 év alatt, ugyanis az első, 1967-es Super Bowlt még 6 dollárért is meg lehetett tekinteni. A csillagászati összegekhez természetesen sztárfellépők dukálnak: a nagyszünetben többek között Madonna szórakoztatja a nézőket, de fellép a világhírű Cirque du Soleil is.

Persze azért lesz egy mérkőzés is, ahol két háromszoros győztes, az AFC-bajnok New England Patriots és NFC-első New York Giants csap össze. A két együttes az alapszakaszban, november 6-án is találkozott, akkor a Giants győzött 24-20-ra. Azt megelőzően viszont legutóbb 2008-ban futottak össze a felek: az alapszakaszban négy éve a New England volt a jobb, de a New York a döntőben, 39 másodperccel a vége előtt fordítva, visszavágott.

Bár a rájátszásban mutatott teljesítménye után a Giants győzelme sem lenne meglepő, a favorit mégis a Patriots, ahol az irányító Tom Brady és a vezetőedző Bill Belichick már az ötödik Super Bowljára készül együtt, ezzel az övék minden idők legsikeresebb párosa. Eddig négyből hármat nyertek – csak az említett 2008-as finálét bukták el, épp a Giants ellen. A New York-iak 9-7-es mérleggel zárták az alapszakaszt, márpedig ilyen gyenge kezdés után még egyetlen csapat sem nyert bajnoki címet. Ha nekik sikerül, az irányító Eli Manning második aranygyűrűjét nyeri, ezzel túltesz bátyján, Peytonon – aki mellesleg 1998 óta épp a döntőnek otthont adó Indianapolis játékosa, de a mostani szezont sérülése miatt kihagyta. A Boston egyik elővárosában székelő New England Patriots pedig egy másik rekordra törhet: 2007-ben a város baseballcsapata (Red Sox), 2008-ban a kosárlabdázók (Celtics), 2011-ben pedig jégkorongozók (Bruins) nyertek aranyérmet, márpedig öt éven belül még egyetlen városban sem ünnepelhettek bajnoki címet a négy legjelentősebb, úgynevezett „major” sportágban. A Patriotsot erősíti Meskó Zoltán, a temesvári születésű 25 éves punter (rúgó), aki korábban az „európai” focit űzte, de az USA-ba érkezve hamar belátta, jobban teszi, ha vált. A jó rúgóképességére a posztján nagy szükség van, mára a liga legjobbjai között tartják számon. A Pats 2010-ben négy évre szerződtette, második idényében pedig akár már magasba is emelheti minden amerikai futballista álmát, a Super Bowl győztesének járó Vince Lombardi-trófeát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!