Székesfehérváron még itt-ott látni lehetett a bajnoki cím ünneplésének nyomait, mikor a Videoton hivatalos közleményben tudatta: nem hosszabbítja meg Mezey György vezetőedző nyáron lejáró szerződését. Az egykori szövetségi kapitány helyét júniustól a játékosként kétszeres BL-győztes, portugál Paulo Sousa veszi át.

Egervári Sándor

- – Kép 1/5

Az időzítés meglehetősen furcsa volt, hiszen a bajnoki aranyérmet ugyan már bezsebelték a piros-kékek, de egy rendkívül fontos találkozó, a kupadöntő még előttük állt. A jelek szerint a bejelentés meg is zavarta a játékosokat, hiszen a Magyar Kupa keddi fináléjában a Kecskemét Foxi triplájának köszönhetően 3-2-re legyőzte a Videotont.

Az utóbbi évtizedekben több példa is akadt arra, hogy egy klub a bajnoki cím elnyerése ellenére vált meg edzőjétől, ám egyik ilyen csere sem sült el túl jól. Varga Istvánt, az 1989/90-es idényben győztes Újpest éléről azzal az indokkal menesztették, hogy a csapat nem játszik elég látványosan. A következő szezonban aztán már nem csak a látvánnyal volt baj, hiszen az UTE mindössze a 9. helyen végzett. Még inkább hasonlít a mostani helyzethez az, ami 1999 nyarán az MTK-nál történt. A kék-fehérek óriási, 19 pontos fölénnyel zártak a tabella élén, Egervári Sándor vezetőedzőnek mégis át kellett adnia a helyét egy külföldi szakembernek, Henk ten Caténak. A holland irányításával az MTK ugyan csak egy helyet rontott előző évi helyezésén, de a bajnoki címre esélye sem volt. Azt ugyanis, 16 pontos előnnyel a Dunaferr szerezte meg – kispadján Egervárival. Utoljára 2004-ben Pintér Attilának kellett bajnokként – és kupagyőztesként – távoznia, bár ebben a vezetőség mellett az FTC akkori játékosainak is nagy szerepe volt. A címvédés az immár László Csaba dirigálta zöld-fehéreknek sem jött össze, igaz, az ekkor szerzett ezüstérem csak az első, még nagyon apró lépés volt a lejtőn, melynek alján három- szezonnyi NB II-es szereplés várt a Fradira.

Úgy tűnik, meglehetősen rossz ómen elbocsátani a győztes edzőt, bár a nemzetközi porondra vágyó Videotonnál aligha babonásak, és bíznak Sousában. A negyvenegy éves tréner karrierje során eddig három angol másodosztályú csapatnál dolgozott, ám mindnél idő előtt felmondtak neki. Akadt, ahol az eredményeivel voltak elégedetlenek, míg másutt a vezetőséggel támadtak nézeteltérései. A Queens Park Rangers éléről például azok után távolították el, hogy egy sajtótájékoztatón kritizálta a klub elöljáróit, akiknek szerinte a kelleténél nagyobb beleszólása volt a játékospolitikát érintő ügyekbe. Reméljük, ezúttal alaposan megnézte, hova szerződik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!