Korábban leginkább a szakma csúcsszintű képviselete kötötte össze őket, manapság viszont főképpen az hozza „közös nevezőre” az Internazionalét irányító Rafael Benitezt, a Chelsea trénerét, Carlo Ancelottit és az Arsenal vezetőedzőjét, Arsene Wengert, hogy mindhármójuk alatt elkezdett inogni a kispad.

  -
  -
- – Kép 1/2

Ami már pusztán azért is meglepő, mert a labdarúgás statisztikáival és történelmével foglalkozó szervezet (IFFHS) minap közzétett rangsora szerint az utóbbi évtized legjobb edzője Wenger, s a listán Benitez a 7. Ancelotti pedig a 8. helyre került, vagyis a legmagasabban jegyzett és értékelt szakemberekről van szó. A labilis jószág mozgását mindenesetre hét közben – persze meglehet, csak ideig-óráig – megállította a milánóiak spanyol és a londoniak olasz mestere alatt a Bajnokok Ligájában elért siker, ugyanakkor a „rezgések” erősödni tűnnek a Wenger által használt ülőalkalmatosság esetében, miután az Arsenal előbb a Premier League pontvadászatában kezdett el bukdácsolni. Egy hete például 2-0-s vezetésről veszítve 3-2-re az ősi rivális Tottenhammel szemben, a hétközi BL-csatában pedig az első meccsen 6-0-ra valósággal megalázott portugál Braga otthonában kaptak ki meghökkentően simán 2-0-ra az Ágyúsok. Márpedig ha folytatódik a negatív sorozat, hiába dolgozik a francia szaktekintély 14(!) éve az Arsenalnál, nyert háromszor bajnokságot, négyszer FA-kupát, hiába ő a klub históriájának legsikeresebb edzője, a kétségtelenül megrendült bizalom bizony bármikor végleg elfogyhat.

Benitez, maga mögött hagyva Angliát, s benne a Liverpoolt, az új idényre Itáliába tette át működése színterét, de az eredményes alkotómunkával egyelőre adós, olyannyira, hogy a hét elején már várható kiakolbólításáról érkeztek hírek. A bajnoki címvédő és a Bajnokok Ligájában is legutóbb győzedelmeskedő alakulat Benitez vezetésével „erőteljesen” gyengélkedik. Egy bajnoki körrel a mostani előtt a nem éppen világverő Chievóval szemben maradt alul, öt forduló óta nyeretlenül csak 6. a tabellán, s bár még a bajnokságból kétharmadnyi hátra van, a már 9 pontosra duzzadt hátrány az éllovas AC Milan mögött, s maga a fakó, gólhiányos játék, bizony kispadrengető hullámokat indított el. A La Gazzetta dello Sport már egyenesen Benitez-bukást jósolt arra az esetre, ha szerdán nem nyer az Inter a BL-ben az amúgy elég szürke holland Twente ellen. Ám ha csak 1-0-ra is, de győzött az Inter. Benitez a siker nyomán kissé fellélegezhetett, de ő is tudja: kell a siker az olasz bajnokságban is.

Ancelotti hasonló cipőben jár(t), mivel a Chelsea címvédőként a Premier League-ben remek sorozat után egyszer csak „elfelejtett” jól teljesíteni, váratlan kudarcok jöttek, az utóbbi időben egymás utáni négy bajnokijából hármat is elveszített, a Manchester United pontszámban befogta a már csak gólkülönbséggel listavezető londoni Kékeket. Az olasz maestrót – ideiglenesen mindenképpen – szintén csapata mentette meg. A Chelsea a BL ötödik csoportkörében legyűrte a Zilinát, s biztos csoportelső. A „mentőöves” Ancelotti még a zsolnaiak elleni 2-1 előtt a BBC-nek nyilatkozva hamisnak nevezte a menesztéséről szóló sajtóértesüléseket. „Semmi okom olyasmin töprengeni, hogy mi lesz velem. Én vagyok itt az edző, a szerződésem 2012-ig szól, szeretem a klubot, a játékosaimat, maradni akarok és fogok is…” Feltéve, ha hagyják.

 

MÁR CSAK NÉGY HELY KIADÓ

A BL csoportküzdelmek utolsó fordulója előtt négy híján minden továbbjutó hely elkelt. Már nyolcaddöntős: Bayern München, Chelsea, Olympique Marseille, Real Madrid, AC Milan, Schalke, Tottenham, FC Barcelona, Internazionale, Manchester United, Olympique Lyon, Valencia. Akik még harcban állnak: Köbenhavn vagy Kazany; Roma vagy Basel; illetve a Sahtyor – Arsenal – Braga hármasból két továbbjutó.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!