Egy, kettő, három. Ezúttal nem Molnár Ferenc klasszikus színdarabját, hanem Cseh László kazanyi sikersorozatát idézzük fel. Laci három éremmel tért haza a vizes világbajnokságról, ahol a pillangószámokban első, második és harmadik helyet szerzett.

 
Cseh László - Michael Dalder, Reuters

Cseh László bebizonyította, hogy 29 évesen is képes a megújulásra, és jól döntött, amikor az év elején edzőt és klubot váltott, noha akkor sokan tamáskodtak. A pekingi olimpia ezüst- és bronzérmese, a 400 m vegyes úszás 2005-ös világbajnoka 10 év után ismét vb-aranyérmes lett, ezúttal a 200 méteres pillangóúszásban. Azt, hogy 100 és 200 méteren a világ egyik legjobb pillangózója, mindenki tudta, most azonban kezdésként rajthoz állt a legrövidebb távon, 50 méteren is, ahol a harmadik lett. Édesapja, az egykori neves úszó, idősebb Cseh László szerint szerencsésebb rajttal és víz alatti munkával akár nyerhetett volna, de az 50 méter lutri, ahol egy benyúláson múlhat, hogy valaki az első, a második vagy a hetedik helyen végez. Azt is elmondta, hogy 200 pillangón titkon nagyon reménykedett az aranyban, hiszen Laci harmadik volt a világranglistán, és most gyönyörűen felépítette az úszást, noha végül szoros volt a befutó. A 100 pillangót könnyebbnek gondolta, bár azt is lehetett tudni, hogy a küzdelem nagyon éles lesz. Így is volt, ezüstérem lett a vége, de nem szabad elfelejteni, hogy az 51 mp-en belüli idő elég parádés. A kazanyi vb-n elért sikereiről kérdeztük Cseh Lászlót.

– Remekelt ezen a világbajnokságon. Ennyit számított a januári váltás?

– Azt gondolom, nagyon is sokat számított, és igazán jót tett nekem. Szerencsére jól ment a versenyzés, újra nagyon jó formában és nagyon jó erőben éreztem magam.

– Sikeresen kirándult az 50 méter pillangóra.

– Az 50 méter tényleg nagyon jól sikerült, ahhoz képest, hogy ezen a távon eddig nem nagyon tudtam úszni. Eddig még döntőbe sem kerültem, vagyis mindenképpen hasznos és jó volt.

– Beáldozta a 200 méteres vegyes úszást, pedig korábban ez volt az egyik főszáma.

– Azt már soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha elindulok. Magam is kíváncsi lettem volna arra, hogy mire vagyok képes vegyesen, de most a pillangósokkal szívesebben úsztam és versenyeztem.

– A vegyes váltóban is odatette magát, 50,1 másodpercet úszott.

– Nagyon élveztem, váltóban úszni teljesen más érzés, mint egyéni számban. Nagyon sajnáltam, hogy szabálytalan váltás miatt a döntőben már nem szerepelhettünk, de ilyen előfordulhat.

– Ez a világbajnokság szép reményekre jogosít Rióban. De mit szól a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps „üzenetéhez”? Az amerikai úszó a San Antonióban rendezett nyári amerikai bajnokságon még jobb időket úszott.

– Ő annyit üzent, hogy gyerekek, azért itt vagyok, engem se hagyjatok ki majd a felsorolásból. Igazából a két versenyt nem lehet teljesen összehasonlítani, de jelzésértékű, hogy Phelps nagyon jól úszott. Én mindenesetre jó formában vagyok, és remélem, az olimpiára még jobb formában leszek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!