Tízezerből csak kettő.
- Előre megmondta, hogy Hosszú Katinka világklasszis lesz.
- Fontos a tehetség, de sok múlik a számokon: tízezer emberből kettő lesz élsportoló.
- Interjú dr. Petrekanits Mátéval, a Testnevelési Egyetem munkatársával, aki szerint Shane Tusup zseniális.

– Ön egyszer egy interjúban azt mondta, Hosszú Katinkáról már hatévesen megmondta, hogy világklasszis lesz.

– Pontosabban azt, hogy a lehetőség benne van.

– Hát nincs benne mindenkiben? Marsallbot, ilyesmi…

– Ez 95 százalékban genetika. Azzal nincs mit kezdeni. A maradék 5 százalék az, ami edzéssel, szakértelemmel javítható. Tudja, én is bajai vagyok, akárcsak Katinkáék. Amikor behozta hozzám az édesapja, aki kiváló kosaras volt, az akkor rendelkezésünkre álló mérési módszerekkel kimutattuk, hogy Katinka izomzata, alkata, testtömege, keringése, légzési funkciói alkalmassá teszik őt arra, hogy élsportoló legyen. Egészen pontosan ezt mondtam neki: ebben a lányban benne van egy Kőbán Rita.

– Tehát 95 százalékos biztonsággal megmondta, hogy Katinkából olimpiai bajnok lesz?

– Azért ez egy kicsit bonyolultabb. Tízezer emberből kettő alkalmas arra, hogy élsportoló legyen. De ebből a kettőből lehet, hogy az egyik csak megyei bajnok lesz, a másik viszont olimpiát nyer. Ennyit jelent a hozzáadott szakértelem, a háttértudás. Régebben talán elegendő volt egyegy zseniális edző, aki mindenhez értett, ahogyan a régi görögök. De ma már egy Katinkához hasonló versenyzőt komoly csapat kíséri mindenhová. Egy Messi vagy egy Ronaldo sem tesz egyetlen lépést sem a háttérteamje nélkül.

– Vagyis Hosszú Katinkának igaza volt, amikor ezt a hátteret hiányolta.

– Nem szeretnék belefolyni a Katinka és a szövetség közti vitába. Szerintem ma Magyarországon minden profi – hangsúlyozom: profi – versenyzőnek megvan a lehetősége arra, hogy háttérstábot foglalkoztasson. Ez leginkább pénzkérdés, ezek a folyamatos mérések, a legújabb szoftverek nem olcsók. De egy Katinkához hasonló profi sportoló keres annyit, hogy ezt megengedhesse magának.

– Ez azt jelenti, hogy akinek nincs pénze, az le is mondhat a sikercsináló teamről?

– Én most csak a profi sportról beszélek. Az olimpikonok felkészítésébe ma annyi pénzt tesznek bele, mint soha ezelőtt. Egy Katinka típusú versenyző nagyon jól keres a támogatásból is, és akkor még nem beszéltünk a pénzdíjas versenyekről. Hogy ki milyen háttérstábot működtet, az függ az illető igényétől is.

– Hosszú Katinka eredményességének egyik kulcsa a regeneráció. Mit tud a stábja, amit a többiek nem?

– A regeneráció valóban fontos összetevője egy sportoló eredményességének. Hogy mennyi és milyen regenerálódásra van szüksége egy sportolónak, azt a sportoló fizikai és mentális adottságai döntik el. Olyan ez, mint az autóverseny: egy kamiont másképp kell felkészíteni ugyanarra a távra, mint egy Forma–1-es versenyautót. Itt nézni kell a sportágat és azon belül is a távokat. Aztán az izomzatot, a testfelépítést. És sok minden tényleg a fejben dől el: ma már az agy elektromos hullámainak felerősítésével vizsgáljuk, hogyan alszik a sportoló. Az innen nyert tudás fontos szempont a regenerálódásban.

– Két héttel ezelőtti számunkban Ruza József, a Magyar Úszó Szövetség egykori főtitkára azt mondta, Shane Tusup „találmánya” az, hogy Katinkát úgy regenerálja, ahogy a profi teniszezők teszik, akik kontinensről kontinensre vándorolnak, és szinte egy nap alatt képesek csúcsformába lendülni.

– Talán a tenisz volt az első olyan profi sport, ahol a versenyzés korábban szokatlan regenerációt követelt a sportolóktól. A profi teniszezők tudniillik átugrották a korábban ismert hagyományos alapozási szakaszt. Amikor Európában tél volt, Ausztráliában vagy Dél-Amerikában versenyeztek, nyáron meg visszatértek Európába. Egy sportolót egyszer kellett rendesen megalapozni, és utána folyamatosan versenyezhetett. Shane valóban zseniális pasas. És nem azért, mert a teniszezők által használt és ismert regenerációs technikákat alkalmazza; ezek ma már nem titkosak. Ott van például a jeges fürdő. Ez elképesztően gyorsan regenerálja a mikrosérüléseket, pangásokat, javítja a keringést. Egy háromperces jeges fürdő-szauna kombinációval Katinka jobban regenerálódik, mint egy átlagember egy órás szaunázással. Shane zsenialitása inkább abban van, ahogy megismerte és feltérképezte Katinkát, és rájött arra, mire alkalmas. Például arra, hogy a Világkupa-futamokat edzésként fogja fel, miközben pénzt keresnek ezekkel. Olyan ez, mint az autóverseny: ha van egy jó autóm, akkor nyomom neki a gázt! De hangsúlyozom: ahhoz, hogy egy versenyző ezt ilyen szinten képes legyen végrehajtani, óriási háttértudásra, rengeteg adatra és azok elemzésére van szükség.

– És erre Magyarországon egyedül Katinka lenne képes?

– Biztosan nem. De hogy ki tud pénzt keresni egy Világkupa-versenyen, az attól is függ, kit hívnak meg rá. Azt, akinek az eredményei olyanok. Ez kőkemény üzlet.

– Mi a helyzet például Cseh Lászlóval? Ő is világklasszis úszó, nem?

– Cseh László világklasszis, ehhez kétség nem fér. Ahogy 30 évesen újra felkapaszkodott a csúcsra, azt kevesen csinálnák utána. De ismerjük az ő testösszetételét, biológiai adottságit. Tudjuk, hogy extra jó keringése van, ám problémái vannak a légzésfunkciójával. Emlékezzünk csak a pekingi olimpiára, ahol éppen ezért nem jött össze neki az, amire készült. Lehet, hogy ő nem volna alkalmas arra a terhelésre, amire Katinka igen. Ettől még nyerhet olimpiát.


Dr. Petrekanits Máté
a Testnevelési Egyetem tudományos munkatársa, az egyetem terhelés-élettani laborjának vezetője. Korábbi válogatott röplabdázó. Sporttudósi munkáját a Kecskeméti Repüléskutató Intézetben kezdte, ahol végigkísérhette Farkas Bertalan űrhajós felkészítését, és olyan sportolókat mért, vizsgált, mint a kenus olimpiai bajnok Vaskuti István és Foltán László.

 

Hosszú Katinka e-mailben jelezte, hogy 2016. január 31-én nem vesz részt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) hagyományos díjátadó gáláján, viszont felhívta Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét, és találkozót kezdeményezett. Mint ismert, Borkai vállalta, hogy közvetít Katinka és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) között. Hosszú ugyanis elégedetlen a MÚSZ teljesítményével és hozzáállásával.


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!