Jó pár éve már, hogy minden júliusban részt veszek egy háromhetes, ingyenes franciaországi körutazáson. Nem is kell hozzá mást tenni, mint minden délután a világ legrangosabb országúti kerékpárversenyére, a Tour de France-ra kapcsolni.

 
Nyer-e Contador?

Akit maga a sportág nem is hozna lázba, annak a közvetítő helikoptereknek hála ott vannak a lélegzetelállító felvételek Európa egyik legszebb országának változatos tájairól. A verseny szombaton az Atlanti-óceán mellől rajtolt el, rendhagyó módon nem prológgal, hanem egy közel 200 kilométeres szakasszal, amely rögvest meg is mutatta az idei év egyik jellegzetességét. A sprinterek legnagyobb bánatára a szervezők ezúttal számos, amúgy sík etap végére iktattak be rövid emelkedőket. A szombati hajrát a belga Philippe Gilbert bírta legjobban, így ő vehette fel az összetettben vezetőnek járó sárga trikót. A legendás mez azonban vasárnap már könnyen gazdát is cserélhet, a 23 kilométeres csapatidőfutam során ugyanis jelentős időkülönbségek alakulhatnak ki.

A kerekesek jövő héttől néhány napot még eltöltenek Bretagne-ban és Normandiában, de aztán délnek veszik az irányt, ahol előbb a Pireneusok, majd az Alpok hegyei várnak rájuk, hogy aztán július 24-én – jócskán megfogyatkozva – érkezzenek meg a párizsi Champs-Élysées-re. Addig összesen 3430,5 kilométert kell teljesíteni, méghozzá az előző évekhez képest nehezebb útvonalon. Az idén négy szakasz is hegyi befutóval végződik, ráadásul valamennyi úgynevezett kiemelt kategóriás emelkedőn. Igazi kur­i­ó­­zumként az útvonalban először éppen 100 éve szereplő Galibier-re idén kétszer is fel kell tekerniük a versenyzőknek, a 18. szakaszon ráadásul a viadal történetében először a befutót is a 2645 méter magas hágón jelölték ki. Mindez sokak szerint a címvédő Alberto Contadornak kedvezhet, aki az idén már megnyerte a szintén erőt próbáló Giro d’Italiát. A spanyol kerékpáros annak ellenére lehetett ott a szombati rajtnál, hogy a tavalyi körverseny során levett doppingmintájában a klenbuterol nevű tiltott szerre bukkantak. Az ügyben eredetileg júniusban tartották volna a meghallgatásokat, Contador ügyvédei azonban elérték, hogy a tárgyalásra csak augusztus első napjaiban kerüljön sor. Amennyiben bűnösnek találják, utólag megfoszthatják tavalyi, illetve idei eredményeitől, így természetesen esetleges újabb Tour-diadalától is. Az előző évi győzelem így az akkor 39 másodperccel a második helyre szoruló luxemburgi Andy Schleckre szállna, aki ezúttal is Contador legnagyobb riválisa. A gyanú árnyékában induló spanyol az első szakaszon történt bukások miatt több mint egyperces hátrányba került, ráadásul az eddigiek alapján úgy tűnik, az utak mentén szurkoló több millió néző sem fogadja őt a kegyeibe. Az előzmények ismeretében minden idők egyik legfeszültebb, s talán legizgalmasabb versenyére van kilátás.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!