A sztárlabdarúgókat edzőik, menedzsereik legszívesebben taxival vitetnék a stadionba, és az edzéseken, illetve meccseken kívül el se engednék őket hazulról. Ma már elképzelhetetlen, hogy a játékosok jópofizzanak, iszogassanak az újságírókkal vagy rajongóikkal egy kocsmában.

A sajtótájékoztatókon kiszámítható, unalmas szövegekkel traktálják a média embereit, és rajtuk keresztül a szurkolókat. Ezért lett a Twitter annyira népszerű a toplabdarúgók körében. A játékosok a buborékból az okos­telefonokkal törhetnek ki – már ahol engedik. 

Persze tele van a sztárok Twitter-folyama tv-sorozatok kommentálásával, vagy szponzoraik kérésére legújabb csukájuk reklámozásával, de időnként izgalmasabb bejegyzések is olvashatók. Rio Ferdinand (MU) például vitát nyitott „a rasszizmusról a futballpályán” témában, vitatkozva Sepp Blatter FIFA-elnökkel. Csapattársa, Michael Owen az Arsenal- drukker, volt lapszerkesztő Piers Morgan piszkálódásaira szokott reagálni, egy-egy MU-kudarc után. Ezekben a parázs vitákban rendre idiótázzák egymást.

Vincent Kompany, a Manchester City kapitánya is sűrűn twitterezik. Amikor nemrég kiállították a manchesteri derbin, Twitter- és Facebook-bejegyzésekben próbálta megvédeni magát.

Az újságírók gyakran idéznek a játékosok „faláról”, 140 karakter bőven elég egy-egy sérülésről, átigazolásról hírt adni.

Sokan bajba is twittelték már magukat, amiért eljárt a szájuk. Ryan Babel (Liverpool) volt az első játékos, akit az angol labdarúgó-szövetség elmarasztalt: Babel bejegyzésében a Manchester United-mezbe öltöztetett Howard Webb bírót ugratta, miután Webb – Babel szerint – a Unitednek fújt. A második vonalban szereplő Oxford United csatára, Lee Steele szerződése pedig egy melegeket gyalázó bejegyzésre ment rá a múlt hónapban. Tavaly két Newcastle United-játékos, José Enrique és Joey Barton is többhetes fizetését twitterezte el, kritizálták a klub vezetőséget. Nem csoda, hogy Alan Pardew menedzser megtiltotta a közösségi oldal használatát játékosainak.

A magyar sajtót is bejárta a hír, mikor a januári El Clásico után Rooney (MU) a Twitteren idiótának nevezte Pepét (Real Madrid), brutális belépői miatt. A Vörös Ördögök csatára legutóbb az angol válogatottról is twittelt: „A kibelezett Capello lelépett. Jó srác volt és jó kapitány. Angol edzővel kell pótolni, én Harry Redknappet javasolom.” Magát pedig John Terry helyébe, a válogatott csapatkapitányának ajánlotta.

(Á. D.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!