Ha idén rendeznék a Balatonon a kontinensviadalt, egészen biztosan Európa-bajnoki érmes lenne – adott egyértelmű választ a VH-nak arra a felvetésére Vajda Tamás mesteredző, hogy mire vinné egy évvel tapasztaltabban tanítványa, Risztov Éva, aki tavaly, mint hosszútávos újonc, Eb-hetedikként végzett a magyar tengeren rendezett földrészközi csúcseseményen.

 
Egy kép a régi időkből

A szakemberből aligha az elfogultság szólt, véleményéhez tökéletes munícióként szolgálhat beszédes eredménysora, amelyet korábban még nyíregyházi edzőként a medencés úszóknál példának okáért az olimpiai és világbajnoki – Egerszegi Krisztina mögött „örökös” – ezüstérmes Szabó Tündével, a hosszútávúszóknál pedig a vb-érmes, Európa-bajnok Kovács Ritával produkált. Most e sajátos szakmai kettősség egyetlen ember felkészítésénél kamatozhat igazán: Risztovnál, aki egykori normálmedencésként, 50-es és 25-ös uszodákban világ- és kontinensbajnoki érmek kisebb regimentjét gyűjtötte be, hogy aztán 2005-ben felhagyjon az úszással, majd sokesztendős visszavonultságból már új műfajában, vízi maratonistaként, vagyis hosszútávúszóként térjen vissza jó két évvel ezelőtt.

A Vajda-Risztov tandem jelenleg a júliusi, sanghaji vb-re, távlatosabban pedig a jövő nyári, londoni olimpiára készül. Medencében 800 és 1500 méterre az ötkarikás kvóta bő két hete már megvan, ugyanez a nyíltvizes 10 kilométeren, a kínai világbajnokságon sikerülhet.

– Május végén, a pozsonyi Szlovák Nagydíjon próbáltam ki magam hatalmas szünet után először újból 50-es versenyen, és működött a dolog – mesélte lapunknak a „régi szerelem” vissza­­köszönéséről a bajnoknő. Amihez a kiruccanás kettős sikere is kellett: egyfelől az, hogy 1500-on megjavítsa, méghozzá csaknem 9(!) másod­perccel saját, 2003 óta élt magyar csúcsát, másfelől – alig egy órával a másfél kilométeres penzumot követően – 800 méteren megússza a londoni olimpiai szintet, nem mellesleg elsőként a magyar úszók közül. Parádés alakítás volt ez a javából! A medencés bravúr előtt, május közepén a nyílt vizeken is termett neki babér: a második lett 10 kilométeren az amúgy szupererős mezőnyt felvonultató mexikói Világkupa-versenyen.

– Sajnos még mindig kevés hosszú távú próba van mögöttem, a szövetségnek nincs elég pénze arra, hogy több versenyen is elindulhassak – vázolta a meglevő, mondhatni „hagyományos” nehézségeket, a korlátozott lehetőségeket a Debreceni Sport­centrum-Sportiskola kiválósága, aki a visszatérést azzal tette teljessé, hogy az e heti országos úszóbajnokságon éppen Debrecenben 800 és 400 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett.

– A sanghaji vb-n – mondta a VH-nak – előbb 10 kilométeren nyílt vízen próbálom megszerezni hosszútávúszóként is a londoni kvótát, ehhez az első 10-ben kell végezni, majd egy hét pihenőt követően a régi terepen, a medencében is szerencsét próbálok.

 

Risztov Éva

Született: 1985. augusztus 30., Hódmezővásárhely

Magassága: 167 cm

Testsúlya: 55 kg

Edzője: Vajda Tamás

Kiemelkedő eredményei: olimpiai 4. helyezett, 3-szoros vb-ezüstérmes, 5-szörös Eb-második, 6-szoros rövidpályás Európa-bajnok, 7-szeres ifi Európa-bajnok, hosszútávúszóként Eb-7., 50-szeres felnőtt magyar bajnok, országos csúcstartó jelenleg is 400, 800 és 1500 m gyorson, 800 méteres gyorsúszásban rövidpályás Európa-csúcstartó volt. 2005-ben visszavonult a versenysporttól, 2009-ben hosszútávúszóként kezdte újra versenyzői karrierjét.

 

A debreceni úszóbajnokság legnagyobb csatáját a férfi 200 m-es pillangóúszás hozta: a 18 éves Biczó Bence a világ idei második legjobb eredményével legyőzte a 100 m pillangón országos csúcsot is javító Cseh Lászlót. Szombaton Verrasztó Evelyn 200 méteres vegyes úszásban londoni olimpiai kvótát szerzett, 11.-ként az úszók között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!