Kis Gergő a 400 és az 1500 méteres gyorsúszásban szerzett ezüstérmei után pénteken 800-on aranyérmes lett a Debrecenben zajló úszó Európa-baj­­nokságon. A 24 éves ajkai versenyző 600-nál még másodiknak fordult, majd ritmust váltott és a célig majdnem 3 másodpercet vert az olasz Paltrinierire, aki két napja 1500-on még legyőzte őt.

 
Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

A kilenc érmet hozó csütörtök után tegnap ez volt az egyetlen magyar érem. A mieink két nappal a zárás előtt 7 arannyal, 5 ezüsttel és 5 bronzzal vezetik az éremtáblázatot, ráadásul hétvégén újabb éremeső várható.

A Kis Gergő győzelmét hozó 800 méteres gyorsúszás mellett két döntőben voltak érdekeltek pénteken a magyar úszók. A válogatott egyik legnagyobb meglepetésembere, a 200 gyors itteni bronzérmese, Kozma Dominik ötödik lett a 100 gyors fináléjában. A tegnapi nap a norvég hölgyeké volt Debrecenben, a 200 méteres mellúszást Sara Nordenstam, a 100 pillangót pedig Ingvild Snildal nyerte. Utóbbi döntőben Jakabos Zsuzsanna hatodik, Szilágyi Liliána pedig 8. lett. A középdöntőkből Cseh László és Pulai Bence 100 pillangón, Bernek Péter és Balog Gábor 200 háton, Verrasztó Evelyn és Mutina Ágnes pedig 200 gyorson jutott be a mai finálékba, Cseh és Bernek ráadásul egyaránt a legjobb idővel.

A csapat az óvatos célokat (10 érem) már bőven túlteljesítette, Kis Gergő aranyérme már a 17. volt a sorban. Kétség sem férhet hozzá, hétvégén meglesz a 20. is, ma ugyanis Cseh és Bernek mellett Risztov Éva (1500 gyors) is éremesélyes. A vasárnapi zárónapon pedig medencébe ugrik többek között a két aranynál tartó Hosszú Katinka (200 pillangó) és immár negyedik egyéni számában áll rajthoz Cseh László (400 vegyes).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!