Az olimpiai arany még hiányzik Cseh László gyűjteményéből - Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó rendkívül sikeres évet zárt 2015-ben.

 
Cseh László - Fotó: Balogh László, Reuters

A 400 méteres vegyes úszás 2005-ös világbajnoka a kazanyi világbajnokságon tíz év után ismét vb-aranyérmes lett, ezúttal a 200 méteres pillangóúszásban, emellett ebben a számban 100 méteren ezüst-, 50 méteren pedig bronzérmet szerzett. A rövidpályás Európa-bajnokságon Netanjában 100 m pillangón, 200 m pillangón és 200 m-es vegyes úszásban állt a dobogó legfelső fokán. Az Európai Úszószövetség 2015. év legjobb férfi úszójának választotta, míg itthon, a magyar sportújságírók hagyományos szavazása alapján az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért elnyerte az Év Férfi Sportolója díjat. Kérdeztük arról is, mit gondol a Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség közötti konfliktusról, de tartva magát ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy az olimpikon legfontosabb dolga az, hogy minden erejével és tudásával készüljön a megmérettetésre, annyit mondott csak, örül, hogy Kiss László szövetségi kapitány újra a fedélzeten van.
 

– Pályafutása során minden nagy világversenyről éremmel tért haza. Az első olimpiáján 2004-ben Athénben 400 m vegyes úszásban bronzérmet szerzett.

– Tizenkilenc éves voltam, tele győzelmi reményekkel. Azt gondoltam, a legjobb lehetek, de az olimpia előtt néhány héttel a jobb lábfejem eltört, emiatt kimaradtak edzések, így ez a remény nem valósulhatott meg.

– Következett az „ezüstös” Peking, ahol vegyes úszásban 200 és 400 méteren, pillangóban pedig 200 méteren szerezte meg a második helyet.

– Aranyra is esélyes voltam, de sajnos nem jött ki a lépés.

– 2012-ben, Londonban 400 vegyesen az amerikai Phelpsszel szemben eltaktikázta magát, a 200 pillangó sem sikerült, de a 200 méteres vegyes úszásban Phelps és Lochte mögött bronzérmes lett.

– Bár örök elégedetlen vagyok, végül mégis örültem, hogy elcsíptem a dobogó harmadik fokát.

– Akkoriban nagyon gondolkodott azon, hogy érdemes-e erőltetni a jövőben a pillangót.

– Ma már ezt másként gondolom.

– Túl van a 30. életévén, de amint az eredmények mutatják, most is motivált.

– Mindig imádtam az úszást, és ma is úgy érzem, hogy nekem ezt kell csinálnom.

– 2015 az edző- és klubváltás éve is volt, azóta Plagányi Zsolttal készülnek.

– Ez abszolút jó hatással volt rám, és azt gondolom, hogy megérte, nagyon jó formában és jó erőben érzem magamat.

– Májusban még lesz egy Európa-bajnokság.

– Azon is elindulok, de természetesen a fő cél a riói olimpia.

– 100 és 200 m pillangón és 200 m vegyesen is ot lehet Rióban. Kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek?

– Minden bizonnyal Michael Phelps lesz az egyik, de számolni kell a dél-afrikai Chad le Clos-szal is.

– Várhatóan Ryan Lochte is ott lesz az ötkarikás játékokon.

– Igen, de lehet, hogy nem úszunk olyan számban, ahol találkozhatunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!