Folytatjuk sorozatunkat, melyben a londoni éremesélyes sportágak szakvezetőit kérdezzük: ezúttal az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke nyilatkozott a VH-nak, mi várható a birkózószőnyegen.

London neve jól cseng a magyar birkózók körében. 1908-ban Weisz Richard Londonban szerezte meg a sportág első olimpiai aranyérmét, az 1948-as londoni olimpián pedig Bóbis Gyula állt fel a dobogó legmagasabb fokára. Hegedűs Csaba, Pekinghez hasonlóan, a birkózás versenyigazgatójaként vesz részt a harmadik londoni olimpián.

– Kötöttfogásban négyen, Módos Péter, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Deák Bárdos Mihály, szabadfogásban ketten, Hatos Gábor és Ligeti Dániel, míg a nők közül egyedül Sastin Mariann tudta megszerezni a londoni repülőjegyet. Kicsit csalódott vagyok, mert több versenyzőnkre számítottam az ötkarikás játékokon. Ezt akkor is fenntartom, ha kirgiz kollégámmal együtt úgy gondoljuk, hallatlanul erős volt a kvalifikációs sorozat, és az is tény, hogy mindenki, aki részt vett az „előcsatározásokon”, a maximumot nyújtotta.

– Ki okozta a legnagyobb csalódást?

– Itt nem használnám a csalódás kifejezést. Nagyon sajnálom korábbi világbajnokunkat, Kiss Balázst, akit ha nem sújt egy komoly sérülés, akkor minden bizonnyal ott lett volna a dobogó valamelyik fokán.

– Akkor most térjünk rá arra, hogy mivel lenne elégedett Londonban.

– Meggyőződésem, hogy mindhárom medálból hozunk haza.

– Ez elég merészen hangzik.

– Versenyzőink tehetségét, felkészültségét és hozzáállását ismerve úgy érzem, hogy a várakozásom nem túlzott.

– Milyennek látja a már ismert nemzetközi mezőnyt?

– A hagyományosan birkózósikerekkel rendelkező országok mind a kötött-, mind pedig a szabadfogásban klasszisokkal képviseltetik magukat, és mivel egyre népszerűbb a birkózás, nem lennék meglepve, ha olyan nemzet képviselője is főszereplővé válna, amely korábban nem tartozott ebbe a csoportba. Vagyis hallatlan kemény csatákra és színvonalas küzdelmekre van kilátás.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!