Az élet, avagy a sajátos magyar futball-lét úgy hozta, hogy egyidőben két patinás klub, a Fradi és a Vasas is az érdeklődés homlokterébe került – nem a csapat játéka miatt (amúgy is téli álmát alussza a honi futball), hanem tulajdonlási gondokból fakadóan.

Az FTC gazdája, az angol Cevin McCabe már szabadulna időközben ráfizetésesnek bizonyuló „zöld birtokától”, magyarán: immár árulja azt a Fradit, amelyet 2008-ban megvásárolt. Az ugyan máig homályban maradt, hogy a futballcsapat megerősítése miért maradt el, nemzetközi klasszis még mutatóba sem érkezett az Üllői útra, miközben az új stadionnak, s a futballtól messzebb eső „járulékai­nak” felépítése is fokozatosan lekerült a napirendről. Akárhogy is, McCabe rossz üzletet csinált a maga szempontjából, s miközben pénzes társat keres, valójában menekülne már a jó ideje milliós veszteséget okozó „zöld-fehér buliból”.

A Vasasnál ugyanakkor végre jobbra fordulhat a helyzet: jó kétévnyi szenvedés után gazdára leltek a labdarúgók. Az idén 100 éves angyalföldi futballklubnak a centenáriumra új, 99 százalékos többségű tulajdonosa lett a Híd Akvizíciós Zrt., amely a felnőttcsapat működtetése mellett beszáll a Vasas Akadémia irányításába, az utánpótlás-nevelés finanszírozásába is. Hosszas keresgélés, elvetélt eladási kísérletek után zárult sikerrel a „hídi vásár”. Jól érzékelhető megkönnyebbültséggel nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek a Vasas-főnök, Markovits László. – Már a 24. órában voltunk, s némi szerencse is kellett ahhoz, hogy az utolsó percekben érkezzen valaki, aki átveszi a futballcsapatot. A megegyezésnél nyilván sokat számított, hogy nincs tartozása a klubunknak, végig sikerült tartani a nullszaldót, s csupán egyhavi járandósággal vagyunk adósak, de ezt is kiegyenlítjük. A VH kérdésére Markovits László azt mondta, hogy a vevő kétmilliárd forintos törzstőkével rendelkező cég. – Volt módunk megismerni, és határidőre minden szükséges pénzügyi garanciát, aláírt szerződéses dokumentumot a rendelkezésünkre bocsátott. A három jelölt közül végig a Híd volt a legkövetkezetesebb. Most már a futballcsapaton a sor, a cél az NB I-ben maradás, a jelenlegi szakmai vezetéssel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!