Nemrég egy 44 éves magyar sportember sikeresen átúszta a Gibraltári-szorost, majd a partra érve annyit mondott: már csak egy maradt. Ennek a kijelentésnek jártunk utána, amikor a neves hosszútávúszóval, a maratonúszók nemzetközi Hírességek Csarnokának tagjával, Mányoki Attilával beszélgettünk.

 
Mányoki Attila - Forrás: manyokiattila.hu

– Egy úszó miért akarja sorra „legyőzni” a tengerszorosokat?

– A hosszútávúszást azért választottam, hogy minél jobban megismerjem magamat, a képességeimet. A világ 7 legnehezebb óceáni szorosát, illetve csatornáját összefogó, közel 60 éves múltra visszatekintő Ocean’s Seven sorozat teljesítése pedig hatalmas erőpróbát, nagy kihívást jelent.

– Ha igaz, egészségügyi okból lett úszó.

– Kisgyermekként az asztmám miatt kezdtem úszni, kellemesnek találtam, de akkoriban nem kifejezetten azzal a céllal tempóztam a medencében, hogy egyszer majd sikeres sportoló legyek.

– Mégis úgy alakult, hogy a világ egyik legjobb nyíltvízi úszójaként tartják számon. A medence szűknek bizonyult?

– A felkészülést a mai napig medencében végzem, de úgy érzem, az én igazi közegem kinn van a szabad vízben.

– 2011-ben első magyarként átúszta a Balti-tengert Németország és Dánia között. Ezt addig csak 9-en tudták teljesíteni.

– Ez jelentette a kvalifikáció egyik kritériumát ahhoz, hogy elindulhassak a La Manche átúszásán.

– A hosszútávúszás Mount Everestjének számító La Manche csatornát eddig négy magyarnak, Hajós Gyulának, Szlavcsek Gizellának, Székely Máténak és Molnár Gábornak sikerült leküzdenie. Ön az ötödik. Mikor úszott át Angliából Franciaországba?

– 2013. augusztus 20-án a 15 fokos vízben 10 óra 48 perc alatt teljesítettem a 48 kilométeres távot és beállítottam a magyar rekordot. Ezzel kezdtem el hivatalosan az Ocean’s Seven sorozatot.

– 2014-ben a japán Tsugaru-csatornát sikerült átúsznia, majd 2015-ben két amerikai állomás, a Molokai- és a Catalina-csatorna következett. Idén az Új- Zélandon található Cook-szorost, majd a Gibraltári-szorost úszta át. Melyik volt a legnehezebb?

– A hawaii Molokai-csatorna mind fizikailag, mind mentálisan hatalmas kihívást jelentett. Nagyon erős áramlatban és szélben, valamint 3-4 méteres hullámok között 54 km-t kellett úsznom. 12 óra 2 perc alatt teljesítettem a távot, és ezzel az idővel sikerült megdöntenem az eddigi világrekordot. A 12 órából 11 órát vak sötétben úsztam, a tenger élővilága pedig meglehetősen agresszív azon a területen, nem hasonlítható a Balatonhoz, jöhetnek cápák, de talán a legrosszabb a medúza, mert nehéz kiszűrni, és többnyire már csak a csípés okozta fájdalommal szembesül az ember.

– Milyen védőruhát használhatnak?

– Kifejezetten védőruha még a leghidegebb vízben sincs, legfeljebb térdig érő nadrágot lehet viselni. A bőrömet vazelinnel és lanolinnal szoktam védeni.

– Ön döntötte el, hogy mikor melyik szorost választja?

– Nem, hiszen minden egyes helyszínre óriási a túljelentkezés. Többéves várólista van, ami azt jelenti, hogy a sportolók három-négy évre előre megkapják az időpontot, amikor úszniuk kell.

– Egyszerre többen is indulnak, vagy egyedül vág neki a távnak?

– Ha többen is vagyunk, mindenki külön kísérő hajóval megy és a távolságot is tartani kell, hogy ne zavarjuk egymást.

– A kísérőhajót a szervezők biztosítják?

– Nekünk kell szerződést kötnünk olyan hajóval, amely jogosult ilyen tevékenységre, tehát a „hajós” barátok nem jöhetnek segíteni. A kísérőhajóval való jó együttműködésnek óriási a szerepe. Nekem az optimális testi kondíció fenntartása a legfontosabb, hiszen az úszásnál olyan mennyiségű kalóriát éget el az ember, amit feltétlenül pótolni kell.

– A 7 csatornából az Ír-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő Északi-csatorna maradt hátra. Ott milyenek a körülmények?

– Ez a csatorna szélsőségesen hideg hely, és már nagyon sok úszónak jelentett komoly problémát. Én 2016 óta tudom, hogy 2018. augusztus 2. és 8. között fogok úszni, de úgy gondolom, már kellő tapasztalattal, információval rendelkezem ahhoz, hogy ezt a feladatot is teljesíteni tudjam, és ezzel a családomnak, magamnak és talán másoknak is örömet és büszkeséget szerezhetek.
 

Címkék: úszás, sport, Fókusz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!