Vettel mindent visz? A Forma–1-es Maláj Nagydíjon a Red Bull világbajnoka az utolsó pillanatokban szerezte meg a mai egyes számú starthelyet. Az időmérő edzéseken eleinte nem domináltak a Red Bull-osok, és sokan úgy gondolták, hogy a McLaren vagy éppen a Ferrari szerzi meg az első rajtkockát.

 
fotó: Srdjan Suki, MTI/EPA

Így volt ez a rajtpozíciót eldöntő utolsó szakaszig, mikor is Vettel az élre száguldott, megelőzve Hamiltont. A másik Red Bull-os, Mark Webber a harmadik rajtpozícióból indult ma, mellőle pedig Jenson Button. Alonso csak az ötödik, Felipe Massa pedig a hetedik helyről startolhatott. A rajtnál a tíz között volt az orosz Vitalij Petrov és a japán Kamui Kobajasi. Továbbra sem megy Michael Schumac­hernek, de ezúttal sem a vezetői képességén múlott a 11. hely, hanem a hátsó mozgatható szárnya beragadt, és ezért nem tudta használni ezt a segédeszközt.
Egyébként az első etapban nem volt különösebb meglepetés, a gyengébb csapatok búcsúztak, a másodikban viszont már igen, Barrichello és Schumacher nem ment tovább. Ami érdekesség még, ezúttal minden egyes csapatnak sikerült startolnia a malajziai futamon.

A Forma–1-es autós gyorsasági-vb-so­rozat második futamát Malajziában futják. Az előző – idei első – versenyről, az Ausztrál Nagydíjról első kézből kaptunk információt az eddigi egyetlen magyar Forma–1-es versenyzőtől, Baumgartner Zsolttól, aki ott volt a helyszínen.

– Miként került Ausztráliába?

– Hosszabb ideje én vezetem a Minardi kétüléses versenyautóját, bemutatókon veszek részt, nézőket és híres embereket viszek magammal a pályán. Ez történt Ausztráliában is.

– Milyen érzés volt komoly közönség előtt autózni?

– Mindannyiszor, amikor beleülök ebbe a gépbe, elfog a versenyizgalom. Most is így volt, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a kétszemélyes autóval jobb köridőket mentem utassal együtt is, mint a mai Forma–1-es mezőny hátsó régióiba tartozó versenyzők az első szabadedzésen.

– Hogyan látja az idei versenysorozatot, ki viszi a prímet?

– Egyelőre úgy tűnik, hogy a Red Bull és Vettel lesz a leggyorsabb a mezőnyben. De igencsak oda kell figyelni a McLarenekre is, mert nagyon jól muzsikáltak Ausztráliában. És úgy vélem, a Ferrari is javulni fog a maláj versenyre, ám lehet, hogy erre még várniuk kell.

– Mi a véleménye az állítható hátsó szárnyról?

– Versenyzőkkel beszélgetve arra a megállapításra jutottak, hogy Ausztrá­liában nemigen tudták kihasználni még az előzéseknél sem az állítható hátsó szárny segítségét. Most Malajziában viszont jól fog szuperálni.

– Találkozott versenyzőkkel is?

– Természetesen, több istállóhoz is ellátogattam, beszélgettem velük, így többek között Buemivel, de találkoztam Schumacherrel is.

– Milyen volt a hangulata a hétszeres világbajnoknak? Érzése szerint van még benne tűz?

– Aki ismeri, az tudja, hogy ha már nem lenne motivált, akkor nem ülne versenyautóba. Úgy érzem, hogy a Mercedes hamarosan ki fogja küszöbölni azokat a hibákat, amelyek Ausztráliában hátráltatták őket, és ahol még a szerencse is elpártolt tőlük.

Címkék: F1, korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!