A Videoton szerdán hazai pályán, 7500 néző előtt 3-1-re legyőzte a Kaposvárt, ezzel bebiztosította a hetven éve alapított klub történetének első bajnoki címét.

 
Mezey György a fellegekben

Pedig korábban is voltak jelentkezők a székesfehérvári klubházban hosszú ideje üresen álló, az első élvonalbeli aranyérmeseknek fenntartott képkeretre. Elég csak a sokak által minden idők legerősebb Vidijének tartott 1975/76-os ezüstérmes gárdára, vagy a ’80-as évek közepén két bajnoki bronzéremig és – nem mellesleg – UEFA-kupa-döntőig jutó együttesre gondolni. Tavaly is karnyújtásnyira volt a végső siker a piros-kékektől, ám az utolsó fordulóban egy 82. percben megpattanó, majd a hálóban kikötő győri lövés miatt végül egy ponttal lemaradtak a Debrecen mögött. Mezey Györgyék idén már nem bíztak semmit a véletlenre: a hetedik fordulótól kezdve a tabella élén álltak, két hónappal ezelőtt pedig már több mint megnyugtató, tizenkét pontos előnyben voltak.

A székesfehérváriak hetedik vidéki csapatként tudtak felérni a csúcsra a magyar labdarúgó-bajnokság 110 éves történetében. Az első vidéki bajnokként számon tartott Nagyváradi AC története egészen különleges, hiszen Észak-Erdély 1940-es visszacsatolása után csak néhány éve volt arra, hogy beírja nevét a honi futballtörténelmi könyvekbe, ami harmadik nekifutásra, az 1943/44-es bajnokság toronymagas megnyerésével sikerült is. A nagyváradiak egyébként röviddel a második világháború után, 1949-ben a román élvonalban is aranyérmesek lettek. A sort 1963-ban egy őszi, félidényes bajnokságban aratott győzelmével a Győri Vasas ETO folytatta. A Hidegkuti Nándor irányította alakulat hármas holtversenyben, jobb gólarányának köszönhetően zárt első helyen. A következő két vidéki bajnoki cím is a győriekhez került: Verebes József tanítványai az 1981/82-es szezonban immár Rába ETO néven zártak az élen, amit egy évvel később sikerült megismételniük. A „többiekre” már a fiatalabbak is emlékezhetnek: az 1993/94-es idény a Csank János vezette Vác, az 1999/2000-es az Egervári Sándor által összekovácsolt Dunaferr, a 2001/02-es pedig Bozsik Péter ZTE-jének diadalát hozta. Az elmúlt évtized második fele aztán már egyértelműen a legsikeresebb vidéki együttesről, a Debrecenről szólt. A Loki a 2004/05-ös szezontól kezdődően hat év alatt öt bajnoki címet és egy ezüstérmet szerzett.

Az elődök névsorát nézve illusztris társaság tagja lett Mezey György vezetőedző, akivel azonban a jelek szerint nem a sikerekhez méltóan bántak. A korábbi szövetségi kapitány szerződése nyáron lejár, és elmondása szerint a vezetőség februárban annak ellenére tárgyalt az egyik lehetséges utódként számon tartott Bölöni Lászlóval, hogy a csapat már magabiztosan vezette a tabellát.

A rivális szurkolók többsége persze a Videoton és a miniszterelnök közötti kapcsolatokon köszörüli a nyelvét. A klubot a csődtől három évvel ezelőtt megmentő Garancsi István tulajdonos nyilatkozataiban ezt így kommentálta: „Az a pechünk, hogy van egy Orbán Viktor nevű szurkolónk.”

 

A hatalom csapata?

A tény, hogy az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a Videoton stratégiai partnere, illetve, hogy a kormányfő – Csányi Sándor és Hernádi Zsolt társaságában – gyakori vendég a Sóstói Stadion VIP-páholyában, érhető módon magas labda az ellenfél szurkolóinak, akik előszeretettel titulálják az újdonsült bajnokot a hatalom csapatának. Érdekes, hogy az első Orbán-kormány idején még az Újpest drukkerei voltak kénytelenek elviselni a hasonló vádakat. A Videoton legfontosabb szponzorai közül a Mol és a Magyar Fejlesztési Bank az első Orbán-kormány idején még az Újpestet támogatta. A 2000-ben indult – és elsősorban a csaknem 4 milliárdért vásárolt, de többségében máig a raktárakban porosodó beléptető kapuk miatt emlékezetes – stadionrekonstrukciós program pedig egyedül a Megyeri úton valósult meg szinte teljes egészében, ráadásul példás gyorsasággal. A helyzet nem új, hiszen voltak idők, amikor „mindenki tudni vélte”, hogy az adott klub csak azért nyert bajnoki címet, mert a Belügyminisztérium, a honvédség, a szakszervezet vagy épp a pártfőtitkár kedvenc csapata…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!