Ezt bizonyította be Balzsay Károly, amikor megvédte a WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét az elmúlt hétvégén Schwerinben, legyőzve kazah klubtársát, Dimitri Sartisont. Ami meg a kezdő mondatot illeti, ez azt jelenti, hogy az utolsó, a 12. menetben, pontosabban a menet utolsó 30 másodpercében verte „puhára” ellenfelét, akit ezek után leléptettek, és technikai KO-val Balzsayt hirdették ki világbajnoknak.

 
Balzsay Károly, a címvédő

Sokan féltették Balzsay Károlyt ettől a mérkőzéstől, mert amikor tavaly augusztusban ismét megszerezte a világbajnoki övet, megsérült, sőt, időközben a gerincsérve is kiújult. Ezek után szedte össze magát, és vállalta el ezt a világbajnoki meccset.

Sem a mozgásán, sem a hozzáállásán nem látszott, hogy tartana ellenfelétől. Pedig kellett – mondta a magyar öklöző, amikor a napokban beszélgettünk –, mert Sartison hatalmas jobbosokat tud ütni, és eddigi pályafutása során mindössze egyszer szenvedett vereséget.

– Milyen volt a meccs?

– Azt hiszem, jó mérkőzést láthatott a közönség. Nem kíméltük egymást. Én is kaptam jó pár pofont.

– Érezte menet közben, hogyan állnak a pontozóknál?

– Az embernek nincs ideje a szorítóba azon gondolkozni, hogy most ki áll jobban. Azt éreztem, hogy 12 menetes lesz ez a találkozó; mert jól ismerjük egymást, és tudtam, hogy ütésálló az ellenfelem. Az utolsó menetben sikerült padlóra küldenem, igaz, hamar felállt, de a szemében láttam, hogy még nem tért magához teljesen. Beindultam, alig tudott védekezni, ekkor a bíró beszüntette a meccset.

– A szorító ellenkező sarkában a tréner Artur Grigorjan volt, akivel korábban együtt dolgozott.

– Valóban így van, ismeri minden mozdulatomat, minden rezdülésemet, és szemmel láthatóan megfelelően készítette fel ellenem Sartisont. Szerencsére az én mesterem, Michael Timm ugyanilyen jól ismerte ellenfelemet. Nagyszerű tanácsokkal látott el, amelyeket szerencsére végrehajtottam. Egyébként utólag elmondták nekem, ha a 10. és a 12. menetet megnyerem, pontozással győztem volna. Ha a 12. menetben ő lett volna jobb, akkor talán megosztott pontozással megvédhettem volna világbajnoki övemet. Szerencsére nem kellett a pontozásra bízni, egy nagy ütésem hozzásegített a bajnoki címhez.

– Mihez kezd most, a győzelem után?

– Pihenni is fogok, de nem állok le az edzésekkel. Azt tervezem, hogy a nyáron részt veszek egy triatlonviadalon, úgy gondolom, ez jó kiegészítő sport a számomra.

– Gondolkodott azon, hogy folytatja-e a bunyót?

– Most a siker után úgy érzem, nem szabad leállnom, és ezt mondja edzőm is. Bízom benne, ha nem is egyhamar, de talán még ebben az évben újra a szorítóba lépek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!