Hajszál híján megszületett a második magyar érem a berlini úszó Európa-bajnokságon, a Gyurta Gergely, Rákos Patrik, Risztov Éva összetételű trió ugyanis 56 perc és 16 másodperces idővel negyedik helyen végzett a nyílt vízi úszók szombati 5 kilométeres csapatversenyében.

 
 

Ebben a számban a 3 úszónak (akik között legalább egy nőnek is lennie kell) együtt kell teljesítenie a távot, azaz gyakorlatilag a férfiaknak kell minél hatékonyabban „magukkal húzniuk” a csapatok női tagjait. Ez a résztvevőknek olyannyira jól sikerült, hogy a hölgyek, így Risztov is, mintegy két és fél percet javítottak az egyéni 5 kilométeren elért idejükön. Bosszankodásra adhat okot, hogy a mieink mindössze 1,2 másodperccel csúsztak le az éremről, ám biztató, hogy mindezt egyetlen közös edzéssel a hátuk mögött érték el, azaz a jövőben még fényes sikereik lehetnek e számban.

A hosszútávúszók számára vasárnap, a 25 kilométeres számokkal zárul az Eb, ahol a szakértők Olasz Annától várják a legjobb eredményt.

A medencés úszószámok pedig hétfőn kezdődnek és vasárnapig tartanak. A program minden nap 9.30-kor indul az előfutamokkal, míg a középfutamok és döntők 18 órakor (hétvégén 16 órakor) kezdődnek.

A 17 fős magyar küldöttségtől ezúttal kár lenne elvárni a két évvel ezelőtti debreceni Eb-n látott éremhalmozást (lásd táblázatunkat), a szakvezetés szerint 5 arany és kétszámjegyű érem megszerzése az elvárás. Ebben élen járhat a 10 egyéni számra nevezett, Hosszú Katinka, aki ha mindenhol döntőbe jut (és nem lép vissza), akkor a 7 nap alatt 28-szor kell medencébe ugrania – és ehhez jöhetnek még a váltószámok. Ezek után nem csoda, hogy klasszisunk új becenevet is kapott, mostantól „Iron Lady”-ként versenyez – a vasnál jóval értékesebb fémekért.

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!