„Mi egyszer sem kaptunk semmiféle hivatalos levelet az ügyben, semmiféle hatóság nem keresett eddig bennünket azzal, hogy itt vannak a bizonyítékok, vagy tudunk-e segíteni abban, hogy ezeken a meccseken valami gyanús lett volna, tehát semmilyen megkeresés nem történt. Addig, amíg ez nem történik meg, úgy gondolom, hogy nekünk felesleges elébe menni a dolgoknak, de ha ilyen igény van, mi természetesen segíteni fogunk” – ezt nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Markovits László.

 A Vasas SC elnökét azután kerestük meg, hogy az Index internetes hírportál nyilvánosságra hozta azoknak a magyar labdarúgó mérkőzéseknek a listáját, amelyeket a bochumi ügyészség és a magyar rendőrség vizsgál állítólagos bundagyanúval az európai méretű botránnyal kapcsolatban. Már egy év óta tudott, hogy a vizsgálók listáján 14 magyar mérkőzés (hat NB I-es, öt Ligakupa és egy-egy Magyar Kupa, illetve előkészületi) szerepel, ebből tizenhármat neveztek meg. Ezekben az esetekben nem a klubok, hanem a játékosok esetleges érintettsége merülhet fel. Ám a listán a legtöbbször (négyszer) a Vasas neve található, ezért kerestük meg a klub elnökét. Markovits László azt mondta, hogy amikor korábban „megjelentünk a sportlap címoldalán, házon belül persze érdeklődtem, megkértem a kft. ügyvezetőjét, Vancsa Mikit, hogy beszéljen Mészöly Géza akkori vezetőedzővel, érzékeltek-e valamit, volt-e a szakmai stábnak olyan érzése, hogy a játékosok esetleg nem tettek meg mindent, de akkor egy elég határozott nemet kaptam vissza válaszul. Azóta nem is foglalkoztunk vele, s mondom, amíg nem kapunk semmiféle hivatalos adatot vagy anyagot, addig mi se nagyon tudunk minek utána nézni, addig az egésszel nincs mit kezdeni. Nekem személy szerint nem tűnt semmi furcsának, csak hát itt fociról van szó, nem teniszről, amihez értek, amihez jobb szemem van, hogy lássam, ha valami gyanús, de ismétlem: két olyan korábbi jó játékos, és kiváló labdarúgószakember, mint amilyen Vancsa és Mészöly, teljes határozottsággal mondták, hogy semmit sem érzékeltek.”

A bundaügyben az UEFA eddig a Debrecen két játékosát, Poleksicet és Mészárost tiltotta el, amiért nem jelentették a vesztegetési kísérleteket.

 AZ ÁLLÍTÓLAG GYANÚS MECCSEK LISTÁJA

Tatabánya–Vasas 0-2, 2008. február 23., NB I. 16. forduló; Nyíregyháza–VácÚjbuda 3-0, 2008. október 1., Ligakupa 1. forduló; Bőcs–Újpest 0-3, 2008. október 8., Magyar Kupa, nyolcaddöntő, 1. meccs; Újpest–Paks 3-1, 2008. október 26., NB I. 12. forduló; Bp. Honvéd–Vecsés 5-0, 2009. január 29., előkészületi mérkőzés; Vasas–Diósgyőr 3-0, 2009. február 7. Ligakupa, 9. forduló; Győri ETO–Lombard Pápa 0-4, 2009. február 7., Ligakupa 9. forduló; Szombathelyi Haladás–Siófok 3-0, 2009. február 7., Ligakupa 9. forduló; Újpest–Bp. Honvéd 3-0, 2009. április 24., NB I. 24. forduló; Debreceni VSC– Kecskeméti TE 3-1, 2009. április 25., NB I. 24. forduló; Szombathelyi Haladás– REAC 1-0, 2009. április 24., NB I. 24. forduló; Zalaegerszegi TE–Vasas 3-1, 2009. április 24., NB I. 24. forduló; Vasas-MTK 2-1, 2009. július 29. Ligakupa, 2. forduló.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!