Erős a gyanúm, hogy Hernádi Zsolt, a MOL korrupcióval vádolt, s ez okból Magyarországra betiltott elnöke jövőre sem készül horvátországi nyaralásra. Merthogy csak nem nyugszik az a fránya zágrábi bíróság, s továbbra is úgy gondolja, hogy Hernádi olajozta meg tízmillió euróval az azóta börtönben ülő Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnököt. A per folytatódik, a nemzetközi kőrözés is érvényes.

Pedig olyan jól kitalálták. Hernádit beperli Bánhegyi Ilona, a MOL volt vezető jogtanácsosa ugyanazért, amiért a horvátok keresik. Az okosság: Bánhegyi fel van háborodva, hogy az elnök-vezérigazgató jelentős vagyoni hátrányt okozott a cégnek. Úgy gondolták, ha a pert Hernádi Magyarországon megnyeri, a felmentő ítélet kötelező lesz a horvát bíróságra nézve is.

S mit tesz isten, Hernádi itthon tényleg pert nyert, de mit nem tesz isten: a horvátokat mindez hidegen hagyja. Nehezen kecmergünk ki a sűrűsödő korrupciós ügyekből. A NAV ugyancsak korrupcióval vádolt elnök asszonya, a Legfelsőbb Helyről érkezett utasításra, rágalmazásért beperelte André Goodfriend amerikai ügyvivőt, személyén keresztül Amerikát. (Ez amúgy már krónikus: az első világháborúban a fáma szerint egy vidéki néplap írt fenyegető vezércikket ezzel a címmel: Óva intjük Angliát…)

A Legfelsőbb Hely szerint Goodfriendnek, ha férfi, vállalnia kell a pert. Szerintünk Hernádi is, ha férfi, nem hagyhatja, hogy a magyar bíróságok előtt tisztára mosott hírnevét egy Bánhegyi Ilona bemocskolja. Tehát perelnie kell, kártérítést kell követelnie az őt bírósági ítélettel igazoltan rágalmazó volt jogtanácsosa ellen. Mivel a MOL legnagyobb tulajdonosa a magyar állam, ha Hernádi nem perel, félő, hogy a Legfelsőbb Hely úgy dönt, mennie kell. (És, ha perel?)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!