A labdarúgó Bajnokok Ligája jelenlegi rendszerének tagadhatatlanul sok hibája van – például hiányzik belőle a kiszámíthatatlanság, és a tervek szerint a jövőben még kevésbé lesz kiismerhetetlen –, ám az az értéke kétségkívül felbecsülhetetlen, hogy kéthetente futballal örvendezteti meg hazánk e sportra kiéhezett nézőit.

A szegény ember – aki vízzel főz, ugyebár – olyan csapatok játékán is ámul, amilyen a Párizsból 3-0-s vereséggel távozó FC Basel vagy a Nápolyban 3-2-re győztes Besiktas. S akkor még hol vagyunk a legragyogóbbaktól, a Barcelonától, a Bayern Münchentől vagy akár az Arsenaltól!

Noha különösebb izgalmak nincsenek – a legjobb négy mezőnyét változatlanul jó eséllyel lehet helyesen megtippelni –, a közönség kíváncsi a show-ra. Most nem pusztán a hazai képernyős publikumra gondolok, hanem a helyszíni érdeklődők tömegére is. Az e heti BLforduló tizenhat találkozóját 684 861 szurkoló tekintette meg a stadionokban – Barcelonában 96 290, Münchenben 70 000, a londoni Emirates arénában 59 944, Glasgow-ban 57 814, Lyonban 53 907 nézőt jegyeztek –, azaz átlagban 42 803 drukkert vonzott a hétközi, de korántsem hétköznapi kör.

Minálunk kissé mások a számok.

Nem a nemzetközi kupamérkőzések tekintetében, mert ilyeneket magyar ember újabban csupán elvétve láthat, mivel az NB I-ben edződő csapatokat rendszerint már a nyári előszezonban kiselejtezik Európából. Viszonyítani tehát csak az itthon – hivatalosan – első osztályúnak hívott bajnokság adataival lehet, azok pedig lesújtóbbak, mint Bernd Storck szövetségi kapitány véleménye hazánk élvonalának fizikai felkészültségéről vagy a Double Pass elnevezésű belga tanácsadó cég megállapításai a magyar labdarúgó-akadémiákról (amelyek – a fellengzős titulus ellenére – inkább csak elemiknek tekinthetők). A legutóbbi NB I-es forduló össznézőszáma hátulról a második helyre került volna a BL keddi-szerdai meccseinek listáján, vagyis a túlnyomórészt dekadens kontinensen csak egyetlen mérkőzésen voltak kevesebben, mint ahányan az előző hazai játéknap hat bajnoki találkozóján megjelentek. A látogatottság a 15 ezret sem érte el; 14 913 – meccsenkénti átlagban 2485 – néző kereste fel a sporttelepeket, amelyek hovatovább alkalmasakká válnak négyszemközti megbeszélésekre, lopott légyottokra, hosszas elmélkedésekre, mert szektoraik többségében az égvilágon senki nem zavarja a diszkrécióra vagy a magányra vágyókat.

Az eddigi tizenkét forduló nézőátlaga 2655. Ám Orbán Viktor miniszterelnök, a stadionépítések atyja – akit a Hungária körúti stadion- és falavatón amilyen hálátlanul, olyan élesen kifütyültek – megnyugtatott mindenkit: „Ha van tó, lesz béka is.”

A kormányfő olyannyira rátapintott a lényegre, hogy béka már van is.

Elvégre bizonyos testrésze jó ideje és teljes valójában elénk tárul.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!