A dél-amerikai vb-selejtezők tabellája és a FIFA világranglistája között még akkor is feltűnő különbség mutatkozik, ha mindkettőt Brazília válogatottja vezeti.

 
VH, 2017. szeptember 2.

A dél-amerikai kvalifikációs csoportban ugyanis Argentína csapata az ötödik helyen áll, míg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség lajstromában harmadikként jegyzik. A szubkontinens táblázatán elfoglalt pozíciója alapján a halványkék-fehér mezes együttesnek interkontinentális pótselejtezőt kell játszania a vb-szereplésért; szerintem – a kedvező sorsolás miatt – nem lesz ráadás, bár a Messi & Co. bármilyen kellemetlen meglepetésre képes, elvégre legutóbbi nyolc tétmérkőzése közül mindössze kettőt nyert meg.

Viszont a FIFA-nál ott van Brazília és a világbajnoki címvédő Németország nyomában.

A selejtezők táblázatán tizenhárom pont választja el a selecaótól, amely már kivívta magának a vb-szereplés jogát – mivel Brazíliáé az egyetlen válogatott, amely a labdarúgás valamennyi világbajnokságán szerepelt, a nagy torna olyan lenne a sárga mezesek távollétében, mint a kávé tejszínhab vagy dr. Watson Sherlock Holmes nélkül –, és nemhogy készen áll Oroszországra, de már-már attól kell tartani: egy évvel korábbra időzítette a vb-formát. Az együttes zsinórban a kilencedik selejtezőjét nyerte meg e héten, a kilenc kvalifikációs találkozón 26-2-es gólkülönbséget produkált, és a csoport második helyezettje, Kolumbia csapatával szemben is tizenegy pontos előnyben van. Hiszik vagy sem: még az argentinok közt is akad olyan ember, akit az utóbbi időben nyújtott teljesítményével lenyűgözött a gárda. Cesar Luis Menotti, a ’78-ban világbajnok argentin válogatott hetvennyolc éves szakvezetője odáig ment: „A nélkül, hogy megfeledkeznénk a játékosok kvalitása közti különbségről, azt kell mondani, a mostani brazil válogatott játékszisztémája olyan, mint az 1970-ben vb-aranyérmet nyert csodacsapaté.”

Óriási elismerés ez a szövetségi kapitány Titének, aki imponáló mérleggel büszkélkedhet a brazil válogatott dirigenseként: 12 mérkőzés, 11 győzelem, egyetlen vereség, 31-3-as gólkülönbség. Az ötvenhat éves szakvezetőt Dél-Amerika leginkább támadó szellemű taktikusának tartják, ennek megfelelően az edző vagy harminc méterrel feljebb tolta elődjénél, Dungánál a válogatott védővonalát. Ez annyit tesz, hogy a brazilok már a vetélytárs térfelének közepén tömegesen letámadják az ellenfelet, és ha náluk a labda, akkor – a rivális szempontjából – baj van…
(Még úgy is, hogy a Paulinho, Casemiro, Renato Augusto középpályás, illetve a Philippe Coutinho, Gabriel Jesus, Neymar csatártrió nem konkurál a Clodoaldo, Gerson, Rivellino, valamint a Jairzinho, Tostao, Pelé sorral.)

A huszonöt évesen 78-szoros válogatott Neymar azt mondta: „Tite finomhangolást végzett. A kerettagok nagy része ugyanaz, mint korábban; a játékunk stílusa változott.”

Azért 2014 nyarán, a németek elleni 1-7-es vb-elődöntő idején nem gondoltuk volna, hogy három évvel később azon ámulunk: a brazilok úgy játszanak, akár a brazilok.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!