Vasárnap kezdődnek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezői, és kedden már „az év mérkőzése” következik, legalábbis ezt mondta Bernd Storck szövetségi kapitány a Feröer-szigetek–Magyarország találkozóról.

Valószínűleg így vélekedik Pierangelo Manzaroli, San Marino szakvezetője is az Azerbajdzsán legjobbjai elleni meccsről – kezdés vasárnap este hat órakor, feltétlenül keressék meg valahol a világhálón! –, bár Robert Prosinecki, a vendégek játékosaként a Real Madrid és a Barcelona csapatában is szereplő, vb-bronzérmes horvát tréner aligha lepte meg a drukkereket efféle állítással.

Az érzékelhető, hogy a magyar válogatott német mestere az Eb-nyolcaddöntőbe jutás ellenére is izgatott, feltehetően azért, mert tisztában van vele: a vb kvalifikációs találkozóin nem lehet hibázni. A világbajnokságon egyelőre nincs létszámemelés, tehát a selejtezőcsoport harmadik helye semmit nem ér, és honfitársaink hatosában van az Európa-bajnoki címvédő portugál, valamint a közepesen erős svájci, a közepesen gyenge lett válogatott meg a két törpe, Feröer és Andorra. Hogy az esetleg pótselejtezőre jogosító második hely megszerzése egyáltalán elképzelhető legyen, a liliputiakkal szemben tizenkét pont a minimum. (A kilenc csoport legrosszabb másodikja kiesik.) Csak hát tudjuk jól, milyen szenvedések árán sikerült legyőzni a feröeri futballistákat 2014-ben Tórshavnban és 2015-ben Budapesten (1-0, 2-1).
S az akkor hivatalban lévő – másodállású kapitányként foglalkoztatott – ifjabb Dárdai Pál még a szigetek meglátogatása előtt kijelentette:
„Az, aki úgy gondolja, hogy kimegyünk egy jót játszani a villanyszerelő és a haverjai ellen, hatalmas tévedésben van.”

A jelek szerint elszámítja magát az is, aki feltételezni meri: a magyar válogatott játékosainak állóképessége megfelel a követelményeknek. Storck egyenesen „drámainak” nevezte a kerettagok fizikai teszteredményeit, és valóságos hadüzenetet küldött a magyar klubok edzőinek. (Amúgy az érintett trénerek túlnyomó többsége külföldi, hiszen az állami milliárdokkal kitömött csapatok közül az FTC-t Thomas Doll, a Videotont Henning Berg, a Debrecent Leonel Pontes, míg a szerényebb költségvetésű Vasast Michael Oenning irányítja.)
Úgy fest: attól még, hogy kiváló az anyagi kondíció, az erőnlét korántsem javul… De legyünk megértők, hiszen nem kevesebb, mint hét forduló eltelt már az NB I őszi szezonjából, és 630 percbe – plusz a hosszabbításokba –, valamint a megannyi edzésbe bele lehet fáradni, s akkor még egy szót sem ejtettünk az európai kupaselejtezők hallatlan gyötrelmeiről.

Mindezt valóban nehéz kibírni.

Annál hálásabb lesz Magyarország, ha „az év mérkőzését” sikerül, mondjuk, újra 1-0-ra megnyerni. Még az sincs kizárva, hogy leáll a villamosforgalom a körúton. Csak lőjenek a fiúk (nem bakot: gólt), és ne fogjon mellé sem a magyar kapus, sem optimista 2-es tippjével a szurkoló…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!