Időarányosan megint önmagához méltón teljesít az egyszersmind huszonegyedik századi és ásatag magyar futball: noha csupán július utolsó előtti hetét írjuk, a négy közül már csak egy résztvevő van versenyben az európai labdarúgókupák előszezonjában.

 
VH, 2017. július 22.

A közszolgálatinak nevezett televízió híradónak hívott megrázó egyperceseiben, amelyekben a csatornára tévedőkkel szembenéző személyek azzal fenyegetnek, hogy hamarosan jönnek újabb egy perccel, már be sem mondják a hazai labdarúgócsapatok nemzetközi eredményeit. E hét közben még a Videoton 1-1-ét sem említették, pedig az állami tévében betéve tudják, kik látogatják a felcsúti díszpáholyt, ráadásul a fehérvári csapat a döntetlennel továbbjutott a kontinens alsó kezdeti küzdelmében, míg a többieket menthetetlenül kiselejtezték.

A női vízilabda újabban magasan veri minálunk a labdarúgást.

Ez azért is van így, mert a külföldi edzők végképp betettek a hazai futballnak. Nem annyira azzal, hogy ebben a közegben nem érnek el szinte semmiféle eredményt – itt a mélyből egyszer-egyszer felkapaszkodni is hallatlanul nehéz, hosszú távon pedig egyenlő a lehetetlennel –, hanem főként azzal, hogy nem feltétlenül kenyérkereseti kérdés számukra a magyarországi edzősködés. Így aztán nyíltan megmondják, mi van; pláne, hogy a rettenetesen hanyatló Nyugaton, ahonnan érkeztek, ez a különös szokás.

Most például Thomas Doll, az FTC német szakvezetője jelentette ki a Midtjyllandtól elszenvedett kettős vereség után: „Ez a realitás, és ez nemcsak a Ferencvárosra, hanem az egész magyar klubfutballra igaz. A dán csapat nekünk már más dimenzió.” Miként egészen más minőség az izraeli labdarúgás is, ahogyan azt a Beitar Jeruzsálem és a Hapoel Beer-Sheva megmutatta a Vasassal, illetve a Honvéddel szemben.

Sokatmondó, hogy a Beitar ugyanúgy 7-3-as összesítéssel ment tovább, mint a Midtjylland, a szintén dupla diadalt arató Beer-Sheva pedig negyedóra alatt lerendezte a kispesti meccset; de még inkább árulkodó, hogy újabb fellépése alkalmával a Beitar 4-0-s vereséget szenvedett – és 1-5-ös összesítéssel kiesett – a Botev Plovdiv ellenében, jóllehet a bolgár képviselőtől az Európa Liga mezőnyének elenyésző hányada retteg.
(Már, ha tart tőle egyáltalán bármelyik vetélytársa is.)

Amúgy még véletlenül se értse félre senki, hogy Herr Doll – aki játékos-pályafutása során a Bundesligában meg a Serie A-ban játszott, és az egyesített német válogatottban is 18-szor szerepelt az NDK-s évek után – a magyar klubfutballról beszélt. Ezt csupán azért tette, mert a hagyományosan kis szakaszt váltók közül most éppen a klubok vannak soron.

Ettől még Andorra sem jobb a Midtjyllandnál, sőt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!