Bizonyos körökben hatalmas felzúdulást keltett, hogy a magyar szövetség egyetértésével a meghirdetett időpontnál egy nappal korábban, november 9-én rendezik a Luxemburg–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzést. Azt hinné az ember, ez az édesmindegy mintapéldája; mármint az, hogy mikor találkozik a luxemburgi és a magyar csapat…

 
VH, 2017. október 28.

Ám vannak szurkolók, akik a messzi idegenbe is rendre elkísérik a címeres mezes együttest, noha tisztában vannak azzal, miféle nívót képvisel hazánk 21. századi labdarúgása.

Hogy az ultrák is mennyire „dzsanázzák”, milyen mélységesen mélyre süllyedt a színvonal, arról hűen tanúskodik a közösségi oldalon olvasható drukkeri bejegyzés: „Ahelyett, hogy hálásak lennének a szervezők, amiért léteznek még olyan fanatikus szurkolói ennek az értéktelen, hiteltelen, osztályon aluli gagyi magyar focinak, akik képesek kiutazni, szállást foglalni egy adott napra, ami Luxemburgban nem olcsó, megveszik a drága jegyeket… És mit kapnak cserébe: egy nagy pofont, hogy előrehozzák a mérkőzést egy nappal! Persze, hogy jogos a felháborodás… Szégyelljék magukat!”

Voltak még hasonló üzenetek. „MLSZ-vezetők, ti aztán tesztek róla, hogy garantáltan ne legyen magyar szurkoló azon a meccsen; gondolom, a múltkori dicshimnusz a Feröer ellen nem hiányzik még egyszer, ugye? Pedig én ezek után nem csodálkoznék, ha minden meccsen ezt kapnátok!”

S akadt, aki nem éppen nemes egyszerűséggel azt írta: „Férgek!”

A szövetség illetékesei pedig nem sértődtek meg, hanem azt tudatták az érintett drukkerekkel: amennyiben a megváltozott időpontban nem tudják vagy nem akarják megvalósítani utazásukat, úgy – kérésükre – igazolt és vissza nem téríthető költségeiket az MLSZ átvállalja. Ez az elhatározás nyilván abból a megfontolásból fogant, hogy egyéb hátország nincs, ha a fanatikusok is elfordulnak a pályáktól, akkor végképp nem marad szurkolója a futball modern kori magyar válfajának. A Republikon Intézet szerint ugyanis odáig fajultak a dolgok, hogy még az elkötelezett Fidesz-szavazók 51 százalékát is teljességgel hidegen hagyja a jelen hazai labdarúgása. Úgyhogy mindenáron ki kell szolgálni akár a „férgezőket” is… Az más kérdés, hogy a fogadjisten így sincs feltétlen harmóniában az adjonistennel.

A kommentelők egy része ugyanis ekképpen reagált a szövetségi gyorssegélyre: „Előbb a vb-selejtezőkre váltott bérletek árkülönbözetét fizessék vissza!”; „a kompenzációra kért adatokat augusztus 10-én küldtem el, ám a mai napig nem kaptam egy forintot sem”.

Igaz, fellelhető kedvező replika is: „Végre valami pozitív!” Bár ebben is benne van, hogy semmi egyéb jó nincs… De ez a sejtetés nem igazságos. Elvégre fellépések sora óta egységesen csupán ezer forintba kerülnek a jegyek a válogatott hazai mérkőzéseire.

Arról ugyan már megint le kellett tenni, hogy az éjjel soha nem érhet véget. Ám nincs még egy hely közel-távol, ahol a futballban és forintban ezer egy éjszaka.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!