„Tudta-e?” – kérdezi a FIFA a világbajnoksággal foglalkozó Twitter-oldalán, és a nagy történetek felidézése során e héten azt is megemlítette, hogy a vb-história leggyorsabb mesterhármasát Kiss László érte el 1982-ben, a Salvador válogatottja elleni 10-1- es mérkőzésen.

 

A 10-1 és a hétperces tripla is örök rekord; az ember párás szemmel gondol vissza azokra az időkre, amelyek során honfi társaink még komoly szerepet játszottak a nemzetközi futballban. S egyenesen meghatódik, ha eszébe jut: az 5-0- nál szépítő Luis Ramirezt a többiek arra kérték, ne ünnepelje a gólját, nehogy felbosszantsa az „ördögi” magyarokat.

Amúgy Salvadorban 2007-ben, a vb-szereplés huszonötödik évfordulóján úgy emlékeztek meg a részvételről, mint a csendes-óceáni ország labdarúgásának jelentős állomásáról. A tekintetben is joggal, hogy a hazájában „mágikusnak” nevezett Jorge Gonzalez és társai a további két mérkőzésen egyáltalán nem égtek le: a belgáktól csak 1-0-ra, míg az argentinoktól 2-0-ra kaptak ki.

Igaz, a magyarok ellen sikert vártak tőlük! Egy salvadori rádió szavazásán a szurkolók hatvan százaléka diadalra tippelt, aztán nem győzte számolni a közép-európai gólokat… A magyarok körében tényleg vidám volt a hangulat. A feledhetetlenül sokszínű, bohém Vándor Kálmán azt írta a Népszavában: „Most kellene a vb-t lefújni, akkor Magyarország lenne az első – világcsúccsal!”

Egyébként is tele volt ünneppel az a június tizenötödike, mert Bálint László hetvenötödször, Nyilasi Tibor ötvenedszer, míg Kiss László huszonötödször szerepelt a válogatottban. Utóbbi úgy vált főhőssé, hogy az ötvenhatodik percben, csereként küldte pályára Mészöly Kálmán szövetségi kapitány… Aztán a 70. és a 77. perc között levette és betette a szögletből középre szálló labdát; jó szokása szerint csipkefinom emeléssel csapta be a kapust; majd a háló őréről, Luis Moráról kipattanó golyót bombázta be.

A gólzápor nyomán a meccs városa, a spanyolországi Elche lakossága valósággal magához ölelte a magyar labdarúgókat, akik azonban nem teltek el önmaguktól, továbbra is a földön jártak. A futballkultúra elvesztése e tekintetben is fájdalmasan megmutatkozik: hajdanán meglévő eredményeket sem értékeltek túl, ma viszont nem létező fejleményekről nyomják ezerrel a „pozitív” szöveget. Az MLSZ elnökének nemrégiben közzétett optimista interjúja akár arra is engedhetett volna következtetni: a magyar válogatott nemhogy újra vb résztvevő lesz, de az idei torna esélyesei közé tartozik.

Mint tudjuk, hazánk fi ai 1986 óta nem jártak világbajnokságon. S mivel immár Andorra, Luxemburg és Kazahsztán legjobbjai is kibabrálnak velük, egyre messzebbre kerülnek attól. Remény hovatovább semmi másban nem marad, csak El Salvadorban. 

Az azt jelenti: a Megváltó.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!