Bronzérmet szerzett a magyar női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokságon, miután a harmadik helyért zajló mérkőzésen végig vezetve, 9-8-ra legyőzte a címvédő orosz együttest, amelytől a csoportmeccsek során még háromgólos vereséget szenvedett. A nők ezzel megmutatták, hogyan kell egy vesztes elődöntő után talpra állni, a sor tehát vasárnap a férfiakon van, akik az olasz válogatott ellen mérkőznek 13:30-tól.

 
Így örült a fiatal magyar válogatott az Eb-bronznak

Az eindhoveni Európa-bajnokság szombati bronzmérkőzésén a magyar női vízilabda-válogatott 9-8-ra legyőzte az oroszokat. A női vízilabdások ezzel négy év után nyertek ismét érmet világversenyen.

„A legfontosabb, hogy ne ragadjunk be a rajtnál” – mondta a mérkőzés előtt lapunknak Merész András szövetségi kapitány. Nos, szerencsére kapaszkodniuk ezen a napon csak az oroszoknak kellett. Három perc után 3-0 volt az állás, az első negyed pedig 6-2-vel ért véget úgy, hogy az egész tornán nagyszerűen védő Bolonyai Flóra ötméterest is hárított. Már itt érezhető volt, hogy az öt góllal záró Keszthelyi Rita vezette fiatal magyar együttes jóval motiváltabb, mint a címvédőként érthetően csalódott oroszok. A második félidőben fáradni látszottak a magyarok, az ellenfél pedig megkezdte a felzárkózást, amelyhez, mi tagadás, a két játékvezető is megadott minden segítséget. A kétszeres olimpiai bajnok Alek­szandr Kabanov tanítványai összesen hússzor játszhattak emberelőnyben, valódi izgulni valónk azonban így is csak a legvégén volt, amikor 9-8-nál húsz má­sodpercig az egyenlítésért támadhattak, de hibáztak.

A válogatottat 2010 novembere óta irányító Merész elmondta: „a minimális elvárást, azaz az olimpiai selejtező tornára való kijutást már a legjobb négy közé jutással elértük, de a csapat önbecsülése és nemzetközi megítélése miatt nagyon fontos volt az éremszerzés. A siker értékét növeli, hogy a 13 lányból 10-en most játszottak életükben először felnőtt világversenyen éremért. Bár a mienk mindenképp a jövő csapata, de azt gondolom, megmutattuk, hogy már most is számolni kell velünk.”
Az arany az olaszoké lett, akik 13-10-re verték a görögöket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!