Egy kisfiú holtteste a parton – nem várt, de teljes mértékben érthető indulatokat keltett a világsajtót a napokban bejárt kép, amely a menekülthelyzet tragédiáját sűrítette egyetlen, mélységesen megrázó pillanatba.

Aylan Kurdi alig hároméves volt. Apró testét a török tengerparton találták meg szerdán, az erről készült fotó pedig bejárta a világot, és óriási indulatokat szított.

Sokan bírálták azokat a napilapokat, melyek címlapjukra tették a kisfiú élettelen testéről készült fotót. Mások azonban úgy vélik, ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy bemutassák azt, a hazájukból menekülő emberek milyen borzalmakat élnek át, miközben országokon, tengereken, kerítéseken át vándorolnak, mennyire ki vannak szolgáltatva az őket befogadó vagy elutasító államoknak.

Aylan Kurdi a török határtól nem messze lévő Kobani városából menekült családjával a szíriai polgárháború borzalmai elől. A várost az Iszlám Állam rohanta le és foglalta el, a kurdok keserves harcok árán tudták csak visszafoglalni, ám addigra csupán romhalmaz maradt belőle.

A Kurdi családnak rokonai élnek Kanadában, így ők is oda akartak utazni, ám a hatóságok elutasították menedékkérelmüket. Végső elkeseredésükben – s mert immár nem volt hol lakniuk sem – a család végül útnak indult Európába. Első lépésként a görög Kos szigetére tartottak. A hajó azonban felborult, a 23 utasból 12 életét vesztette, köztük 5 kisgyerek és egy nő is. Az öt gyermek között volt Aylan testvére, az 5 éves Galip is, az egyetlen nő pedig édesanyjuk, Rehan volt. A családból egyedül az apa, Abdullah élte túl a katasztrófát.

Most azonban úgy döntött, családja nélkül nem akarja folytatni útját. Inkább visszatér oda, ahonnan együtt menekültek el, a háború sújtotta Szíriába, ahol minden valószínűség szerint az ő élete is veszélybe kerül. Mert szeretteit szülőhazájukban szeretné eltemetni, és mellettük akar maradni. A New York Timesnak adott interjújában elmesélte: az embercsempészek motorcsónak helyett egy gumicsónakba zsúfolták be a 23 embert, ami a nagy szélben nem sokkal azután, hogy útnak indultak, felborult. Abdullah nagyjából egy órán keresztül próbálta a vízfelszín felett tartani a családját. Előbb két gyermeke, majd a felesége fulladt meg. „Nekem az életben már nem kell semmi, ami számomra fontos volt, odaveszett. A világ összes országa sem enyhítene a fájdalmamon.”

Eközben testvére, a Kanadában élő Tima Kurdi, akihez a család utazni készült, interjút adott a CNN-nek. Azt üzente a világnak: „Kérem, segítsék ezeknek az embereknek az útját. Nem akarom, hogy így haljanak meg mások is!” Az asszony elmondta, nem sokkal indulásuk előtt még beszélt sógornőjével, aki bár tartott a hajóúttól, de elmondta: nincs más választásuk, menniük kell, ha normális életet akarnak adni gyermekeiknek.

Aylan Kurdi szimbólumává vált a menekültek tragédiájának, halála után nem sokkal már az EU bevándorlásellenes politikája ellen tüntetők tűzték zászlójukra fotóját.

„Ha ez a kép nem változtatja meg Európa hozzáállását a menekültekhez, akkor mi fogja” – tették fel az elmúlt napokban rengetegen a kérdést. És sokan már reagáltak is: a kanadai bevándorlási miniszter megszakította választási kampányát, hogy Ottawába utazzon és kiderítse, miért nem adtak menedékjogot a családnak. David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal később már arról beszélt, a szigetország változtat bevándorláspolitikáján, és több ezer szír menekültet fogadna be. Najat Vallaud-Belkacem, a francia oktatási miniszter pedig arról beszélt, „ki kell nyitni a szemünket, tudnunk kell a migránsok helyzetéről, erről a nyomorúságról, azokról a borzasztó helyzetekről, amelyek a migránsokat arra késztetik, hogy életük kockáztatásával a gyermekeikkel útnak induljanak”, és hosszú távú, emberséges és felelős döntések meghozatalára szólította fel a döntéshozókat. A török rendőrök csütörtökön elfogták azt a négy embercsempészt, akik felelősek lehetnek a 12 ember, köztük Aylan haláláért is. Abdullah Kurdi a tragédia után nem sokkal felkereste az egyik olyan embercsempészközpontot, amely a török part közelében található, és történetével sokakat sikerült meggyőznie arról, ne vágjanak bele az életveszélyes utazásba. Mint mondta: ezentúl az embercsempészet ellen és a háború befejezéséért akar dolgozni.

Aylan Kurdi alig néhány nap alatt szimbólumává vált mindannak a borzalomnak, ami jelenleg Európa határain zajlik. De nem szabad elfelejteni: csak a Földközi-tenger partjainál, csak idén eddig több mint 2500 ember halt meg, miközben Európába akart jutni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!