Betarthatatlan ígéretek a klímacsúcson; Orbánék Áderért lobbiznak - ez a tömör összefoglalója a friss Vasárnapi Hírek "Meg vagyunk mentve?" című elemzésének a párizsi klímacsúcsról és hazai következményeiről. - Őrült összegekért lassíthatja a felmelegedést a párizsi klímacsúcs. - Ha nem tartják be a vállalásokat, sokmilliós menekülthullám indul meg és soha nem látott betegségek tizedelhetik az emberiséget. - Magyarország rácuppant az atomra és magasról tesz az emberek otthonaira.

  <h1>Illusztráció a 2015. decemberi párizsi klímacsúcsról készült összefoglalónkhoz - szélerőművek - Forrás: Shutterstock</h1>-
  <h1>Légszennyezés - klímaváltozás - Az illusztráció forrása: Shutterstock</h1>-

Illusztráció a 2015. decemberi párizsi klímacsúcsról készült összefoglalónkhoz - szélerőművek - Forrás: Shutterstock

- – Kép 1/2

Munkatársaink, Nagy B. György és Szabó Kata cikkében a globális klímaváltozásról és a hazai helyzetről kifejti véleményét Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője, valamint Holoda Attila energetikai szakértő.

A tét óriási:
Ha nem sikerül a közeljövőben lelassítani a globális felmelegedést, akkor az elsivatagosodó területekről emberek milliói kelhetnek útnak új hazát keresve, jósolt eldurvuló menekülthelyzetet a párizsi klímacsúcson Monique Barbut, az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény (UNCCD) ügyvezető titkára. És a jelek szerint az egybegyűltek osztották aggodalmait. Nem véletlen, hogy a klímacsúcs megcsúszott: a tervek szerint pénteken lett volna alku, ám végül csak jóval pénteki lapzártánk után született meg a megállapodás-tervezet, amely a résztvevő országok aláírására vár
(a megszületett tervezetről lásd:Történelmi fordulópont lehetAmbíciózus célok )


A friss VH-ban megjelent összefoglalóban a klímamegállapodás hazai következményeiről is érdeke részleteket talál:
"Az 1,5 Celsius-fokos felmelegedési korlátot az amerikai, kanadai, ausztrál lobbi forszírozta: vélhetően azért, mert a jövőben nagyobb szerepet szánnak az atomenergiának. (Amiről az Orbán-kormány korábban kijelentette, hogy egyedül ez garantálja Magyarország energiabiztonságát.)
Ha pedig a kabinet a változó világtrendre hivatkozhat, akkor egyrészt nem kell az alternatív energiatermeléssel pepecselnie, másrészt megspórolhatja a lakossági energiarendszerek felújítását. Annak ellenére, hogy az érdemben csökkentené a „károsanyag-kibocsátást”, illetve biztosítaná az ország energiabiztonságát.
Persze megeshet, hogy az zavarja a kormányt: a lakossági energiarendszerek felturbózása után Paksnak csak a felére lenne szükség.Talán ez lehet az oka, hogy Lázár János arról beszélt: az EU nem biztosít forrást a lakossági fűtőrendszerek korszerűsítésére, felújítására. „A Miniszterelnökség vezetője egyszerűen hazudik”, állítja Harangozó Gábor. Az MSZP szakpolitikusa."


További részletek, háttérinformációk a friss Vasárnapi Hírekben, a "Meg vagyunk mentve?" című összeállításban.

Részleteket talál cikkünkben arról is, hogy Áder János az ENSZ főtitkárhelyettesi posztjára aspirál a köztársasági elnöki mandátuma lejárta után (azért nem magasabbra, mert tisztában van a realitásokkal)... Hazai hátszele is van, mert a köztársasági elnöki posztra Áder helyére Kövér Lászlót jelölnék. Sajtóhírek szerint Áder János célja érdekében elképesztően intenzíven lobbizik a párizsi klímacsúcson. Informátoraink további részleteket árultak el a lobbizásról.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!