Elkeseredett utóvédharcait vívja a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (IS) Szíria és Irak határvidékén. Végnapjait éli a kalifátus, ami jó hír – de ezzel nincs vége a háborúnak. A győztesek egymás ellen fordulnak, világszerte fokozódhat a terrorveszély.

 
A terrorállam végnapjai

Rava városa Irakban, néhány sivatagi falu és búvóhely, a kilátástalan ellenállás elszigetelt fészkei – ennyi maradt a terrorkalifátus ábrándjából, miután a szíriai kormányhadsereg és szövetségesei elfoglalták az IS utolsó szíriai fellegvárát, Abu-Kemált. A damaszkuszi állami televízió már szerdán ünnepelte a város felszabadítását, talán kissé korán is: más források szerint aznap még javában folytak a harcok.


Elfogyott alóluk a föld

Ám a lényegen mindez nem sokat változtat, a dzsihádisták birodalma hónapok óta rohamosan fogyatkozik, mostanra elveszítették területük legnagyobb részét. Pedig hatalmuk csúcspontján, 2015 elején nagyobb földdarabon uralkodtak, mint amekkora Magyarország. Irak és Szíria megszállt részein valóban kváziállamként viselkedett az IS: felszámolta a határt, saját pénzt nyomtatott, új jogrendszert vezetett be a saría alapján. Gátlástalanul terrorizálta az ott élőket, különösen a kisebbségeket: síitákat, keresztényeket, jazidiket, de a többségi szunnita lakosságot sem kímélte, ha az nem engedelmeskedett fenntartás nélkül.

Októberben, hosszú és véres ostrom után elesett Rakka, az IS tulajdonképpeni fővárosa, a szervezet maradéka visszaszorult az Eufrátesz partjára, ahol nyugat felől a szíriai, keletről az iraki hadsereg szorongatta. Abu-Kemálnál kulcsszerepe volt a Hezbollahnak, a síita szervezet több száz fegyverese harcolt a csatában a rezsim oldalán. Sőt a túloldalról egy iraki milícia, a síita Népi Mozgósítási Erők (Hasd es-Saabi) is átkelt a határon, hogy segítse az ostromot. Ez az alkalmi koalíció olajozottan működött, elvégre Bassár el-Aszad szíriai elnököt, a libanoni Hezbollahot és az iraki Hasd es-Saabit egyaránt a térség síita nagyhatalma, Irán pénzeli.


Újra háború

Ám az IS felmorzsolódásával nem ér véget a szíriai háború. Félő, hogy ehelyett új szakaszába lép. A közös ellenség legyőzése után máról holnapra egymás ellen fordulhatnak a mai szövetségesek.

A diadalittas Aszad-rezsim feltett szándéka, hogy folytatja a hadműveleteket, amíg vissza nem szerzi uralmát az egész ország fölött. Az Eufrátesz kőolajban gazdag keleti partját, Rakkával együtt a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elnevezésű ellenzéki, kurd dominanciájú milícia foglalta el az IS-től, amerikai támogatással. Az ország északnyugati részén, Idlíb tartományban jelen vannak a török hadsereg alakulatai is – elsősorban azért, hogy megakadályozzák a kurdok összefogását. Damaszkusz megszálló erőknek minősíti az Egyesült Államokat és Törökországot, de kérdés, hogy mit szólnak a feltámadó harci kedvhez az oroszok, akik két éve létfontosságú támogatást nyújtanak a kormányhadseregnek stratégiai bombázókkal és cirkálórakétákkal. Amerikai, orosz és török erők néznek farkasszemet egymással Szíria földjén – és ez nem sok jóval kecsegtet.


Távolról inspirálnak

És nincs vége az IS-nek sem. A szélsőséges mozgalom a polgárháború zűrzavarában született 2013-ban, és a káosz ezúttal is neki kedvez. Maradék harcosai visszavonulhatnak, elvegyülhetnek a civil lakosság között, és újra kezdhetik a jól bevált gerillaháborút.

Ennél is fontosabb, hogy a terület nélkül maradó fanatikusok új csatateret keresnek az ellenség hátországában: terrortámadásokra ösztönzik híveiket világszerte, polgári célpontok ellen, elsősorban európai és észak-amerikai nagyvárosokban.

A merényletekhez nem feltétlenül van szükség az IS operatív részvételére, sok esetben elég, hogy az ötletet és ideológiát szolgáltat az interneten. Sőt! Az IS előszeretettel jelentkezik be bármilyen terrortámadás után, ha elég vér folyik. Példa erre a Las Vegas-i vérontás, amelyben 58 ember vesztette életét. Az iszlamisták szinte azonnal közölték, hogy ők követték el a támadást, utóbb viszont bebizonyosodott, hogy a koncertlátogatókra szállodai ablakából válogatás nélkül lövöldöző nevadai ámokfutónak az égvilágon semmi köze hozzájuk.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!