Orosz rakéták csapódtak be Iránban, és sérültek is lehetnek – adta hírül pénteken a CNN amerikai védelmi forrásokra hivatkozva. Az orosz külügyminisztérium viszont állítja, minden lövedéke szíriai célpontot ért. Ha igaznak is bizonyul, hogy Iránban okozott pusztítást a Kaszpi-tengeren mozgó orosz hadihajóról kilőtt négy szárnyas rakéta, csak véletlenről lehet szó. Az oroszok és az irániak célja közös a szíriai háborúban: hatalomban szeretnék tartani Bassár el-Aszad elnököt. Bár kezdetben az iráni hírügynökség ismeretlen tárgyak földet éréséről számolt be, a konzervatív iráni média röviddel ezután már az „amerikai pszichológiai hadviselés” részének és kitalációnak nevezte a történteket.

 
Nem kérdés, kiért harcolnak az oroszok. SZU–30-as bombázó egy szíriai légibázison. A háttérben Aszad képe - Forrás: Profimedia

Ezzel egy időben az Aszadhoz hű milíciák támadást indítottak az ország nyugati területein a lázadók ellen, kihasználva, hogy az orosz bombázás meggyengítette az ellenséges erőket. Bár a hivatalos orosz propaganda szerint csak az Iszlám Állam és az al-Kaida közeli al-Nuszra Front bázisait támadják, és máris jelentős sikereket értek el, a valóságban ott is sok kárt okoznak, ahol nem a terrorszervezetek tettek szert számottevő befolyásra, hanem a rezsim ellen küzdő lázadók.

Ennek következtében egyre nő a feszültség Oroszország és a nyugati államok között. „A NATO kész arra, hogy megvédje a szövetségeseit, Törökországot is beleértve” – jelentette ki a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg arra utalva, hogy orosz gépek többször is engedély nélkül használták a török légteret, ami miatt Ankara panaszt tett. A NATO-ban növelik a konfliktus esetén azonnal bevethető csapatok létszámát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!