Magányos farkasok merényleteitől retteghet Európa, mivel a Közel-Keleten vesztésre álló Iszlám Állam egyre több terrorakciót szervezhet a kontinensen. Aleppo ostroma a végső szakaszába lépett, a civilek szenvedéseit enyhítheti, hogy az oroszok biztosítanák a békés elvonulásukat.

 
Élelmiszersegélyért küzdenek az aleppói civilek - FOTÓ: OMAR SANADIKI, REUTERS

Egyre több európai terrorakcióra számít az Europol. A hágai székhelyű Európai Rendőrségi Hivatal pénteken adta ki legfrissebb jelentését, melyben többek között arra figyelmeztetnek, hogy az Iszlám Állam több tucat alvóügynöke rejtőzködhet még Európában.

Az iszlamisták nagy valószínűséggel egyre aktívabbak lesznek Európában most, hogy a szunnita terrorszervezet visszaszorul Irakban és Szíriában.

Ráadásul nemcsak az Iszlám Államtól kell tartani, hanem a szíriai konfliktus egyéb szereplőitől is, például az al-Kaidától és az al- Nuszra Fronttól is. Az Europol szerint magányos farkasok hajthatnak majd a közel-keletiekhez hasonló merényleteket Európában, és az anarchiába süllyedt Líbiából is egyre több akciót szervezhetnek majd.

Közben végső szakaszába lépett Aleppo ostroma. Az orosz hadsereg által támogatott szír kormányerők a nagyváros mintegy kétharmadában már átvették az uralmat, jelenleg a Kelet-Aleppót ostromolják, és a Hezbollah, Irán és iraki síiták kontingensei is csatlakozni fognak hozzájuk a napokban. A városrészben rekedt civilek helyzete borzalmas, Jan Egeland, az ENSZ különmegbízottja szerint mintegy 250 ezer embernek lenne szüksége élelmiszerre és orvosi ellátásra.

Az ostromlók azonban eddig nem adtak lehetőséget a civileknek a békés elvonulásra, így mostanra az élelmiszer és a legtöbb gyógyszer is elfogyott, az orvok érzéstelenítés nélkül operálnak a szabad ég alatt, mivel a szükségkórházak is megsemmisültek a bombatámadásokban. Mindössze 27 ezer embernek sikerült elmenekülnie, bár reményt jelent, hogy az oroszok felajánlották: humanitárius folyosót nyitnának.

Szerény becslések szerint is legalább 300 aleppói lakos vesztette életét a november közepe óta tartó ostromban, köztük az Aleppo bohócaként elhíresült 24 éves Anasz Al-Basa is, aki a Remény Tere nevű civil szervezet aktivistájaként igyekezett enyhíteni a helyi gyerekek szenvedésén.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!