Életét vesztette egy orosz bombatámadás során egyike annak a három a brit kamaszlánynak, akik még februárban csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Kadiza Sultana családjának ügyvédje tudatta a hírt a sajtóval, miszerint a tinédzser pár hete halt meg Rakkában.

 
Kadiza Sultana

A három, 15-16 éves lány Kelet-London egyik elit gimnáziumába járt. Februárban egy már Szíriába szökött barátnőjük példáját követve szálltak fel a Turkish Airlines Isztambulba tartó gépére. Miután szembesült az Iszlám Állam valódi természetével, Kadiza állítólag haza akart menni, de a megtorlástól való félelmében nem tette.

A radikalizálódó kamaszlányok más országokban is problémát jelentenek. Csütörtökön a francia rendőrség letartóztatott egy 16 éves lányt Melunban, Párizstól délkeletre, mert azzal gyanúsítják, terrortámadást szervezett. A lány egy titkosított üzenetküldésre alkalmas applikáción, a Telegramon keresztül kommunikált a csoportja tagjaival. Az Iszlám Állam propagandaszövegeit és videóit küldözgette, és többször hangsúlyozta, ő maga is részt akar venni az akcióban.

Közben a kanadai rendőrség pénteken lelőtt egy 24 éves férfit, aki terrortámadásra készült. A hatóságok egy tippet kaptak, ezért versenyt futottak az idővel. Aaron Drivernek így is sikerült felrobbantania egy taxit, melynek vezetője megsérült. De a második akciót már meg tudták akadályozni. Driver egyébként kapcsolatban állt azzal a 15 éves ausztrál fiúval, aki rendőröket akart lefejezni a hősi halált halt ausztrál és új-zélandi katonákra emlékező Anzac-napi felvonuláson.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!