Mintha csak egy jól sikerült zsúrba csöppennénk: gyereknevetés, kismotoron száguldozó törpék, játékok szétszórva, a szülők egy része a sarokban beszélget, mások a laptopjukon dolgoznak az asztaloknál. Csakhogy itt, a HellóAnyu!-ban soha nincs vége a bulinak.

„Közösségi tér, játszóház, étterem vagy kávézó? – ízlelgeti a kérdést Lipták Orsi, a HellóAnyu! megálmodója. – Talán egyszerre mindegyik. A lényege, hogy legyen egy olyan hely, ahol szülő és gyerek vagy akár pici baba is jól érzi magát – a korosztályuknak megfelelő társaságban.” Februárban nyitotta meg kapuit a HellóAnyu! és azonnal a budapesti szülők kedvenc helyévé vált.

A három gyereket nevelő, korábban szinkrontolmácsként és fordítóként dolgozó Orsi is szembesült az előbb vagy utóbb minden édesanyát elérő problémával: a négy fal közé zárva nem könnyű közösségi életet élni. „Igaz, részt vettem pár babás-mamás eseményen, ami után még szívesen beszélgettem volna a többi anyukával, de nem volt hol leülni, meginni egy kávét… Saját élményem szerint is nagyon fontos, hogy az ember kimozduljon otthonról. A kismamák egymással is megoszthatják a tapasztalataikat – mert a terhességre és szülésre fel lehet készülni, de arra, hogy mi jön utána, mikor megérkezik a gyerek, már sokkal nehezebb. Olyan helyet álmodtam meg, ahol nem csak egy jó kávét vagy teát ihatnak az anyukák, de ahol közösséget is alkothatnak: barátkozhatnak, beszélgethetnek.”

És ahol nem mellesleg a gyerek miatt sem kell aggódni. A kicsik rohangálhatnak kedvükre, játszhatnak együtt – és ezért senki nem szól majd rájuk.

Nyitott kávézó: be lehet „esni” egy szoptatásra, barátokkal találkozni, vagy éppen csak szusszanni egyet egy nagyobb intézkedős kör közepén – a lényeg, hogy a kisgyerekes szülők ne legyenek elzárva a külvilágtól. Sőt itt akár tájékozódhatnak vagy tréningeken is részt vehetnek, legyen szó babahordozásról, szoptatásról vagy éppen továbbképzésről. Még „gyerekmentes” helyszínt is biztosítottak.

„Három különterem van az emeleten. Ez fontos szempont volt, hogy el tudjanak vonulni az anyukák: jógázni vagy akár masszázsra. De nyelvtanfolyamokon, tréningeken, képzéseken is részt vehetnek a szülők. Kifejezetten kisgyerekes anyákra gondoltunk, hiszen nem csak a munka világába való visszailleszkedéshez lehet szükségük segítségre, de többen közülük a gyes alatt döntenek úgy, munkahelyet, munkakört változtatnának vagy saját vállalkozásba fognának. A tréningek segíthetnek munkahelykeresésben, önéletrajzírásban, de állásinterjúra is gyakorolhatnak.”

A nagy játékban megéheznek a kicsik – és persze a szülők is. Erre a „problémára” is gondoltak a HellóAnyu!-ban: a közösségi tér közepén aprócska konyhát alakítottak ki. Bujtor Ági álmodja meg és készíti el a finomabbnál finomabb, egészséges fogásokat. Mindennap kínálnak levest, főételt és desszertet, ügyelve arra, hogy a tej- és gluténérzékenyek is jóllakhassanak. Gyerekbarát helyként kisbabáknak való ételt is kínálnak, nem kell az édesanyáknak az üveges bébiételekkel bajlódniuk: kérhetnek friss gyümölcsből, zöldségből készült salátákat, pépeket is. „Fontos számunkra, hogy szezonális alapanyagokból készült ételt kínáljunk, olyat, amiben a lehető legkevesebb a mesterséges anyag. Igyekszünk mindent őstermelőktől beszerezni. De fontos a környezetvédelem is: itt olyan termékeket szerzünk be, amelyek nem utaztak 50 kilométernél többet, mire a piacra érkeztek.”

Az ebédidőnek vége, lassan szedelődzködünk. A ricsaj is alábbhagyott, a játéktól kimerült, az ebédtől jóllakott gyerekek kicsit lecsendesedtek. Csak az anyukák, apukák ülnek ugyanott, ahol eddig, beszélgetnek – ölükben a csemeték bóbiskolnak. A hirtelen csendtől azonban nem kell megijedni: itt soha nem tart soká…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!