Eredetileg a kelet-ukrajnai háború végleges lezárása miatt találkozott pénteken Párizsban Vlagyimir Putyin orosz elnök, François Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár. De az értekezleten Szíria volt a fő téma, miután szerdán Oroszország bombázni kezdte az Iszlám Állam szíriai létesítményeit, és Irán kezd beavatkozni az országban.

 
Orosz légi támadásban megsérült szír asszonyok - Forrás: Europress/Getty Images/Abd Kantar

A légi csapások leállítására szólította fel Oroszországot a Szíriában az Egyesült Államok vezetésével beavatkozó nemzetközi koalíció, ugyanis Moszkva nemcsak az Iszlám Állam ellen indít támadásokat, hanem az összes szíriai lázadó csoport ellen. Bár ebbe beletartozik az al-Kaida helyi szárnyaként működő al-Nuszra Front is, a nemzetközi közösség attól tart, hogy a légi csapások fő célja Bassár el-Aszad hatalomban tartása. Az oroszok ennek ellenére folytatták az akciókat: csak péntek délelőtt 12 célpont ellen intéztek támadást, közöttük az IS aleppói és hamai bázisait is bombázták.

Az orosz kormány elszántságáról tanúskodik az is, hogy a Europe 1 francia rádióadónak adott interjújában Alexej Puskov, a Duma külügyi bizottságának elnöke kijelentette: Oroszország légi támadásai akár 3-4 hónapig is tarthatnak. Puskov a biztonság kedvéért odaszúrt egyet a nemzetközi koalíciónak azzal, hogy „nem az intervenció időtartama számít, hanem az intenzitása”. Ezzel arra utalt, az amerikaiak és szövetségeseik egy év alatt sem tudtak sok eredményt elérni.

Ezalatt – libanoni forrásokra hivatkozva – a Reuteres hírügynökség azt írta, az elmúlt tíz napban iráni katonák és tisztek százai, illetve a szárazföldi harcra alkalmas felszerelés és fegyverek érkeztek Szíriába. Bár a csapatok pontos létszámát illetőleg egyelőre nincsenek információk, annyit már tudni, hogy ezúttal nem tanácsadókról és kiképzőtisztekről van szó. Ezzel a szíriai konfliktus kezd egy egészen új szintre lépni, melynek következményei beláthatatlanok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!